3 Financiële tips voor het verbouwen van je woning

Begin vorig jaar wisten nog veel mensen het zeker: de coronacrisis zou ook zorgen voor het instorten van de woningmarkt. Intussen blijkt het tegendeel werkelijkheid geworden te zijn. In mei 2021 waren de woningprijzen in ons land ten opzichte van het jaar ervoor met bijna dertien procent gestegen. Het betrof hier de grootste stijging sinds april 2001. De betaalbaarheid van de woning is steeds meer onder druk komen te staan. Maar er zijn wel mensen op zoek naar een andere woning, vanwege veranderde woonwensen. Omdat een andere woning moeilijk is, wordt verbouwen steeds populairder. Hieronder lees je vijf tips voor de financiën als je je woning wil gaan verbouwen.

1. Een begroting maken van de kosten

Vanwege de coronamaatregelen zijn meer mensen thuis gaan werken. De verwachting bestaat dat dit ook post-corona het geval zal blijven. Omdat voor thuiswerken een aparte ruimte toch echt het ideaal is, zijn veel verbouwingen momenteel erop gericht meer ruimte te creëren. Een aanbouw, opbouw, dakkapel of opsplitsen van een kamer? Wat je ook wil doen, een verbouwing kost je altijd geld en tijd. Om niet voor financiële verrassingen komen te staan is het belangrijk om alle verbouwingskosten op papier te zetten. Of je de verbouwing nu zelf gaat uitvoeren, of dat je het werk uitbesteed aan een aannemer of andere klusprofessional. Aangezien er haast altijd onverwachte kosten bij kunnen komen, is het verstandig hier tien procent extra voor te reserveren.

2. Wacht met verbouwen totdat je de financiering geregeld hebt

Nu je weet wat de verbouwing precies gaat inhouden en wat de kosten zijn, wil je het liefst zo gauw mogelijk beginnen waarschijnlijk. Toch is het belangrijk eerst de financiering te regelen (waarover hieronder meer). Wil je geld lenen voor een verbouwing, dan krijg je namelijk te maken met enkele spelregels. Heb je al een indicatie van je maximale leenbedrag? Sommige geldverstrekkers eisen een goedkeuring van de leningaanvraag, voordat je mag beginnen met de verbouwing.

3. Onderzoek welke opties er zijn qua financiën, en welke voordeligst is

Vervolgens ga je bekijken hoe je het project gaat bekostigen. In de coronacrisis hebben veel mensen extra kunnen sparen, en bovendien levert dit weinig tot geen rente op. Daarom wordt dit wordt dan ook nu massaal aan verbouwingen besteed. Niet voldoende spaargeld? Dan kun je mogelijk je hypotheek uitbreiden of geld lenen voor een verbouwing. Ook bij een lening kun je in sommige gevallen, net als bij de hypotheek, de rente aftrekken van de belasting.

Of het mogelijk en financieel aantrekkelijker is om te kiezen voor een hypotheek of lening? Dat hangt af van een aantal zaken. Bijvoorbeeld of het nog wel mogelijk is de hypotheek te verhogen, gezien je inkomen en woningwaarde. Over het algemeen geldt verder dat hoe hoger het verbouwingsbedrag is, hoe aantrekkelijker het is om de verbouwing via de hypotheek te regelen. Hoewel je hierbij namelijk wel extra kosten voor de notaris hebt, is de rente ook lager. Vaak is een verbouwing tot 25.000 euro het goedkoopst door middel van een lening te financieren, daarboven door middel van een hypotheek.

Succes met de verbouwing!

Gerelateerde artikelen