Alles over hoe je jouw woning slim kunt maken

In 2020 hebben we geleerd om meer thuis te doen, al is dit lang niet voor iedereen een vrijwillige keuze geweest. We werken thuis, we leren thuis, we worden met z’n allen slimmer thuis. Waarom zou je stoppen bij de gezinsleden? Je kunt ook jouw woning slim maken. Hoe dat werkt lees je in dit artikel.

Wat is een Smart Home eigenlijk?

Smart Home en huisautomatisering betekent eigenlijk hetzelfde. Het is een uitbreiding op domotica, wat meer gericht is op zorg voor senioren en mindervaliden. Je kunt de verlichting automatisch laten inschakelen als het donker wordt, en je kunt een virtuele assistent vragen om een muntje op te gooien. “Kop!”. Je hoort er veel verhalen over. Van jubel verhalen over huizen die van de kelder tot aan de zolder geautomatiseerd zijn, maar ook geluiden dat het luiheid bevordert. Hoe moeilijk is het nou eigenlijk om de gordijnen te sluiten in de avond? Als je niet thuis bent is dat nog best lastig, maar daar komen we verderop nog wel op terug. Alleen de term ‘Smart’ is een beetje misleidend.

Wat is ‘slimmer’ wonen?

Een lamp die je met een app van kleur kunt veranderen. Dat is heel leuk voor tien minuten, maar echt heel slim is een meerkleuren lamp natuurlijk niet. Als je in de middag koel wit licht instelt, en in de avond warm wit licht, dan begint het al ergens op te lijken. Want blauwig licht maakt je meer alert, terwijl wit licht met een oranje gloed je juist slaperig maakt. Dit kun je eenmalig instellen, set-and-forget dus. Het wordt pas echt interessant als de lampen in huis rood kleuren wanneer bijvoorbeeld het rookalarm afgaat. Dan weet je direct dat er een noodgeval is, zelfs bij het luisteren naar harde muziek op je draadloze hoofdtelefoon. Het zijn dus de koppelingen die een woning ‘slim’ maken.

Ogen en oren van je huis

Een mens heeft meestal twee ogen en twee oren. Zo kun je zien, en zo kun je horen. Een huis is toch vooral een grote doos van stenen en beton, zonder zintuiglijke waarneming. Dit kun je oplossen met sensoren. Denk aan een bewegingsmelder, een lichtsensor die het verschil ziet tussen licht en donker, ook een rookmelder is een vorm van detectie. Met draadloze camera’s kun je de woning niet alleen ogen geven, je kunt zelf ook meekijken. Wat kun je met sensoren en registratie in huis?

  • Detecteer wanneer deuren openen of sluiten.
  • Detecteer of een raam open staat of gesloten is.
  • Ontgrendel de sloten op deuren als de rookmelder in werking treedt.
  • Laat de lamp op het toilet inschakelen wanneer je een boodschap doet.
  • Laat de verwarming wat lager gaan wanneer je niet thuis bent.

Het laatste voorbeeld is bijzonder omdat hier gebruik wordt gemaakt van een techniek die ‘geofencing’ genoemd wordt. De centrale ‘hub’ detecteert dat een smartphone niet meer in het bereik is van de draadloze verbinding, de woning gaat direct in ‘afwezigheid’ modus. Wat er in praktijk moet gebeuren bij afwezigheid bepaal je zelf. De sloten vergrendelen bijvoorbeeld.

Het centrale brein

Waarschijnlijk beginnen de ideeën om jouw eigen woning te automatiseren nu op te borrelen. Daarbij mag je het centrale brein niet vergeten. Jouw linkerhand werkt samen met jouw rechterhand via de hersenen in je hoofd. Zo werkt het ook met slimme apparaten in de woning. Die koppel je meestal via het draadloze WiFi netwerk in huis. Omdat standaard routers niet berekend zijn op onderlinge communicatie tussen apparaten zijn hiervoor ‘bridges’ ontwikkeld die hardware en software aan elkaar koppelen. Het Somfy TaHoma systeem is hier een populair voorbeeld van. Deze centrale hub kan naast raamdecoratie, rookmelders, IP camera’s en andere apparaten ook overweg met Philips Hue lampen, Sonos luidsprekers of Velux jaloezieën om slechts enkele voorbeelden te noemen. Daarnaast kun je kiezen voor Google of Alexa als spraakassistent.

Laat jouw huis veilig achter

Als je meer automatiseert zal jouw Smart Home ook zelfstandiger worden. Zo lijkt de woning bewoond bij afwezigheid, en bij onraad krijg je direct een melding op je telefoon. Waar je ook bent, wereldwijd. Want huisautomatisering reikt verder dan je eigen woning. Ben je mantelzorger en wil je familieleden een handje helpen op afstand? Je kunt een verkoper op afstand te woord staan aan de deur. Als je in de tuin aan het werken bent, of als je op het strand ligt te zonnebaden. Wanneer er een alarm geactiveerd wordt, zal dit automatisch doorgestuurd worden naar iedereen binnen het gezin, of zelfs een bewakingsdienst als je dit wilt.

Een slimme woning moet je eerst een lesje leren. Ben jij een goede leraar van je eigen huis?

Gerelateerde artikelen