CV-ketel of een warmtepomp?

Er zijn in Nederland ongeveer 8 miljoen huishoudens en het merendeel daarvan stookt op aardgas. Vanaf 2050 is het de bedoeling dat we allemaal van het gas af zijn om zo de CO2 uitstoot te verminderen. Vanaf dat moment kunnen we alleen nog maar stoken en koken via duurzame installaties, staat te lezen in de energieagenda. Voor mensen die nu (nog) een cv-ketel hebben rijst de vraag: ga ik mijn cv-ketel, wanneer deze aan vervanging toe is, opnieuw aanschaffen of stap ik al over op een duurzame installatie, zoals een warmtepomp?

De kosten van een warmtepomp

De aanschaf van een warmtepomp is in vergelijking met een cv-ketel flink duurder. Een gemiddelde cv-ketel kost ongeveer 2000 euro, waar een warmtepomp (afhankelijk van type) minimaal 6500 euro kost en kan oplopen tot 19000 euro. Maar, je kunt wel subsidie krijgen voor de aanschaf ervan. De maximale subsidie bedraagt 2500 euro. Op de website rvo.nl (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) vind je informatie over ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie) en een stappenplan om te kijken hoe je in aanmerking komt voor subsidie.

Bijkomende kosten

Wanneer je altijd een cv-ketel hebt gehad kun je niet zonder meer overstappen op een warmtepomp. Om optimaal gebruik te kunnen maken van een warmtepomp, moet je huis aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je huis goed geïsoleerd zijn. Bijvoorbeeld met HR++ glas, vloer- en dakisolatie, eventueel gevelisolatie. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe hoger het rendement van de warmtepomp.

Voor de werking van de warmtepomp kan het nodig zijn dat de radiatoren vervangen of uitgebreid worden. Of dat er vloerverwarming gelegd wordts. Een warmtepomp neemt meer ruimte in dan een cv-ketel omdat het ook een buffervat heeft. En de meeste systemen hebben ook een buiten-unit. Het installeren is iets dat je het beste door een professional kan laten doen.

Een warmtepomp is dus een flinke investering, mede door bovenstaande, bijkomende kosten. Maar omdat een warmtepomp heel zuinig is in verbruik, verdien je de investering uiteindelijk terug. Bovendien is er dus de subsidiemogelijkheid voor de aanschaf, en wanneer je volledig van het gas af bent, vervallen bepaalde vaste kosten zoals het vaste leveringscontract van gas en kosten van netbeheer (aansluiting, meter, transport).

Echter, je zult wel eerst moeten investeren! dat kan een behoorlijke uitgave zijn, zeker in vergelijking met een cv-ketel. En 2050, het moment dat we daadwerkelijk van het gas af moeten zijn, is nog erg ver weg.

Future proof cv-ketel

Een tussenoplossing is wellicht een cv-ketel aanschaffen, die energiezuinig is en met een relatief lange levensduur. Op Feiken.nl vind je bijvoorbeeld de Netfit Trendline II HR ketels.

Dit zijn de nieuwe generatie hoogwaardige HR-ketels, die niet alleen het meest energiezuinig zijn, maar ook ‘future proof’. Dit betekent dat deze ketels geschikt zijn om, wanneer we in 2050 allemaal van het aardgas af zijn, uitgebreid te kunnen worden met duurzame oplossingen, zoals een warmtepomp.

Ook bevat de Netfit Trendline II HR ketel een multigasblok, waardoor deze ketel ook eventuele (toekomstige) wijzigingen in gassamenstellingen aankan. Deze HR-ketels gaan, bij regelmatig onderhoud, zeker 15 jaar mee. De komende 30 jaar zullen de technieken van de warmtepompen verder worden ontwikkeld en verbeterd, en als de productie van de warmtepompen toeneemt, zal dat ook gunstig zijn voor de prijzen, die dan zullen dalen.

Al met al lijkt het verstandig om even alle ontwikkelingen rondom het klimaatbeleid en duurzame oplossingen af te wachten en gebruik te (blijven) maken van een zeer zuinige cv-ketel.

Gerelateerde artikelen