De buitendouche – koele verfrissing in de zomer

Wanneer de temperatuur in de zomer stijgt, is de buitendouche de perfecte verfrissing. Ook wel bekend als een zwembad douche, de buitendouche wordt in de meeste gevallen gewoon aangesloten op de tuinslang en kan dan direct worden gebruikt. Maar waar moet je op letten als je een buitendouche koopt?

Plezier en afkoeling met de buitendouche

Het mooiste was dat je als kind al onder de gazonsproeier kon staan, of gewoon met de tuinslang kon sproeien. Ook al zou je als volwassene soms terug willen gaan naar uw kindertijd, de buitendouche is het perfecte alternatief om de ervaring van die tijd te combineren met de stijl van vandaag.

Vooral in de bijzonder warme maanden is het verfrissende effect net zo groot als het springen in het buitenzwembad, maar veel goedkoper dan het bouwen van een zwembad in de tuin. De benodigde ruimte, de kosten voor het douchen en het regelmatig schoonmaken van het zwembad in spe kunnen worden vermeden door een buitendouche.

Grote selectie van verschillende buitendouches

Er is een zeer breed scala aan verschillende modellen op de markt beschikbaar. Van eenvoudige doe-het-zelf buitendouche tot designstukken voor meer dan 1000 euro, er is niets dat niet beschikbaar is. Een eenvoudige buitendouche wordt gewoon met een doorn in de weide gezet, aangesloten op de tuinslang en kan direct worden gebruikt. Als alternatief zijn er varianten met een statief of een montage voor de parasolstandaard. De iets duurdere modellen moeten eerst worden geassembleerd en vervolgens geïnstalleerd, omdat ze vaak op één plaats blijven staan.

Welke buitendouche is de juiste?

Voordat je een buitendouche koopt, moet je nadenken over de eisen die je aan het product stelt. Alleen dan kunt duidelijk bepalen welk model perfect geschikt is voor uw behoeften.

De volgende vragen kunnen worden gesteld:

  • Wat is het budget?
  • Waar moet de buitendouche worden geïnstalleerd?
  • Blijft het op één plaats?
  • Is een privacyscherm voor de buitendouche gewenst?
  • Moet de buitendouche alleen koud water leveren of ook warm water? Is een zonnedouche misschien verstandiger?
  • Hoe vaak wordt de douche gebruikt voor de tuin?

Als deze vragen eenmaal zijn beantwoord, is het veel gemakkelijker om het juiste model te kiezen.

De kwestie van de kosten

Afhankelijk van het beschikbare budget breidt je de keuze van het model enorm uit of beperkt deze. Eenvoudige buitendouches van de bouwmarkt zijn al verkrijgbaar voor minder dan 100 euro. Stabiele modellen met warmwatertank, bodemplaat en verlichting kunnen meer dan 1000 euro kosten. Een uitgebreide test deed De Woontuin voor ons, bekijk het resultaat van hun solar buitendouche test.

De kwestie van de plaats van installatie

Als je de buitendouche flexibel wilt gebruiken op verschillende plaatsen in de tuin, kun je beter terugvallen op een mobiele versie. Dit wordt direct geplaatst waar je deze nodig hebt via een plug-in systeem. De vloerdouche, waar de verfrissing van onderaf komt, moet hier ook vermeld worden.

Als je een vaste installatieplaats hbeft, kun je kiezen voor een minder mobiel systeem dat bestaat uit een vloerplaat en een roestvrijstalen structuur. Dit heeft niet alleen het kwaliteitsvoordeel, maar ook andere voordelen.

De douchekoppen van deze buitendouches zijn vaak groter, wat het douchen leuker maakt. De stabiliteit is veel groter dan bij een verrijdbaar systeem, omdat de armaturen aan een muur worden bevestigd of op een stabiele ondergrond worden gemonteerd (bestrating, roestvrij staal, hardhout). Het creëert een echt badkamergevoel in de tuin. Als de buitendouche vaak wordt gebruikt, moet je zeker de waterafvoer opnemen.

Tip: Plaats de buitendouche nooit direct op het gazon of naast bedden. Het water maakt de grond slushy. Het is beter om een houten pallet onder de grond te plaatsen of de grond te bestraten. Je kunt ook een kleine put van 80 x 40 centimeter graven en deze vullen met grind. Hierdoor kan het water gelijkmatig worden afgevoerd.

De kwestie van de watertemperatuur

Als je het water uit de waterslang gebruikt om te douchen, kun je in de zomer temperaturen van 8 tot 12 graden verwachten. Dit is precies de juiste koelte voor verfrissing. Er zijn echter ook situaties waarin men gewoon graag warm water gebruikt om te douchen. In dit geval kan een buitendouche met zonne-energie – een zogenaamde zonnedouche – precies de juiste beslissing zijn. Hier verwarmt de kracht van de zon een warmwatertank in de douche tot ca. 60 graden. Het warme water wordt vervolgens gemengd met het koude, zodat je kunt genieten van een douchebad met het ca. 30 graden warme water.

Tip: Als je een zwarte en zeer lange tuinslang hebt, laat deze dan gewoon een paar minuten in de brandende zon staan. Zo krijgt men ook een paar minuten relatief warm water.

Hoe wordt een buitendouche onderhouden?

Omdat buitendouches vaak aan het weer worden blootgesteld, moeten ze regelmatig worden gereinigd en onderhouden. Neem hiervoor was of olie en wrijf alle houten oppervlakken er uitgebreid mee in. Op deze manier sluit je het hout af van vocht. Conventionele verzorgingsproducten voor houten meubels zijn geschikt.

De roestvrijstalen oppervlakken van de nieuwe buitendouche zijn roestvrij, maar niet immuun voor het saai worden in de loop van de tijd. Een paar druppels chroompoets en wat mankracht doen wonderen en laten de tuin douchen in nieuwe pracht en praal.

Neem in de winter een buitendouche en zet deze in een vorstvrije ruimte in het huis, of zet deze in het tuinhuisje. Permanent geïnstalleerde buitendouches worden afgedekt met een folie, maar daarvoor wordt al het water uit de leidingen en de douchekop gelaten. Je kunt zich dus verheugen op een koude verfrissing in de tuin volgend jaar.

Gerelateerde artikelen