De voordelen en nadelen van bitumen dakbedekking

Waar het gaat om dakbedekking, zijn er keuzes om gemaakt te worden. Er zijn immers verschillende soorten materialen waarmee een dak bedekt kan worden. Dat betekent ook dat het verstandig om je daar eerst eens in te verdiepen voordat je een knoop doorhakt. Eén van de materialen die veel gebruikt wordt om daken te bedekken, is bitumen. Maar weet je ook wat precies de pluspunten en minpunten zijn van bitumen? We bespreken de voordelen en nadelen van bitumen dakbedekking.

De voordelen van bitumen dakbedekking

In Nederland zijn de meeste platte daken voorzien van bitumen dakbedekking, wat genoeg zegt over de kwaliteiten van dit materiaal, dat ontstaat tijdens de productie van ruwe olie. Belangrijke eigenschappen van bitumen zijn dat het waterdicht en ijzersterk is. Dat eerste is zeker bij een plat dak natuurlijk van groot belang, want anders ontstaan er daklekkages. Ondanks het feit dat bitumen ijzersterk is, is het wel goed te bewerken, waardoor het ook op complexe daken heel bruikbaar is. Verder is bitumen is bestand tegen chemische stoffen en heeft een grote kleefkracht op diverse materialen, wat het zeer geschikt maakt als dakbedekking. Dat neemt niet weg dat je het door een professional moet laten aanbrengen. Klik om een offerte bij een dakdekker aan te vragen.

De nadelen van bitumen dakbedekking

Een nadeel van bitumen is de matige uv-bestendigheid van bepaalde soorten bitumen dakbedekking. Zonlicht heeft zijn tol op bitumen, waardoor zo’n bitumen dak een relatief korte levensduur heeft. Omdat het ook niet elastisch is, kunnen vrieskou en hitte ook voor schade zorgen. De oplossing hiervoor is het gebruik van bitumen dakbedekking die bewerkt is met APP (Atactisch PolyPropyleen). Dit houdt in dat er een elastische kunststof is verwerkt in het dakleer, waardoor het soepeler en buigzamer wordt en temperatuurschommelingen minder nadelige effecten hebben. Ook zorgt deze bewerking voor een aanzienlijk betere uv-bestendigheid. Zo wordt de levensduur van bitumen dakbedekking flink verlengd.

Kwaliteit is een belangrijke factor in hoe veel en hoe lang je plezier gaat hebben van je bitumen dakbedekking. Daarnaast bestaat er ook zelfklevend bitumen. Echter blijkt het zo te zijn dat de hechting daarvan minder goed is dan wanneer het volgens de traditionele manier met een brander bevestigd wordt. Daardoor is het dakleer gevoeliger voor lekkage. Laat je bitumen dakbedekking dus aanbrengen door professionals met goede materialen en een goede reputatie, zodat je er jarenlang geen omkijken meer naar hoeft te hebben.

Gerelateerde artikelen