Dit zijn de meest geschikte LED lampen voor het creëren van een passende sfeer

Als je jezelf aan het informeren bent over de mogelijkheden om je huis of een specifieke woonruimte “te verlichten”, hou je de doelstelling van het gebruik van de specifieke ruimte in je achterhoofd. Een kantoor moet immers voorzien zijn van functionele verlichting en in een slaapkamer wil je vaak wat meer warmte en sfeer creëren. Voor welke verlichting kies je in je woonkamer als je overdag veelvuldig aan de eettafel werkt en in de avond juist behoefte hebt aan een gezellige sfeer? In dat geval maak je een prima keuze als je kiest voor geschikte LED lampen voor het creëren van een passende sfeer. Welke verlichting dit is, kun je hieronder ontdekken.

Verlichting plaatsen om in een specifieke doelstelling te voorzien

In de meeste gevallen kies je ervoor om verlichting te plaatsen om in een specifieke doelstelling te voorzien. Als je bijvoorbeeld een kantoor aan huis hebt, wil je in deze ruimte de beschikking hebben over goede verlichting. In dat geval kies je voor een functionele verlichting die je voorziet van direct licht. Voor een slaapkamer is dit directe licht juist géén prettige keuze. In dat geval kies je sneller voor indirect of diffuus licht. Dit soort verlichting levert een belangrijke bijdrage aan het creëren van de gewenste sfeer. Op het moment dat je een ruimte (zoals de genoemde eettafel) voor meerdere doelstellingen gebruikt, wordt de keuze lastiger. Je hoeft in dat geval nog steeds geen concessies te doen als je gebruik maakt van dimbaar licht. Het veranderen van de lichtsterkte heeft immers een groot effect op de sfeer dat uitgestraald wordt. Tegenwoordig zijn er ook mooie dimbare led-lampen verkrijgbaar. Je hebt hierin zelfs volop mogelijkheden!

Hoe zie je dat LED verlichting dimbaar is?

Het aanbod in LED lampen is de laatste periode flink gegroeid. Je hebt tegenwoordig ook een ruime keuze in dimbare Ledlampen. De letters LED staan voor de term Light Emitting Diode. Deze constructie bestaat uit een elektrische component met twee elektroden waar elektriciteit doorheen stroomt. Doordat hier sprake is van een constante beweging van elektronen in het halfgeleidermateriaal, ontstaat er licht. De mate van verlichting is eenvoudig te reguleren. Hoe meer stroom er door een LED gaat, hoe meer licht deze afgeeft. Andersom is uiteraard ook het geval: als er minder stroom door een LED gaat, zal er minder licht worden afgegeven. Het is goed om te realiseren dat niet iedere LED lamp dimbaar is. Je kunt echter eenvoudig ontdekken of dit het geval is. Bij de productspecificaties moet dan de term “dimbaar” of “dimmable” staan.

Welke voorzieningen zijn nodig om LED lampen te laten dimmen?

Als je van plan bent om je LED lampen te laten dimmen kun je een LED dimmer gebruiken. Deze dimmer heeft een minimaal vermogen van rond de 40-80 Watt. Dit kan echter wel problemen opleveren als je oude (authentieke) verlichting gaat vervangen voor een moderne LED optie. In dat geval zit het aangesloten vermogen nog steeds boven het minimale vermogen van de dimmer. In dat geval zouden je lampen niet werken op je huidige dimmer. Dit merk je doordat je lampen helemaal niet of slecht dimmen. Hierdoor gaan de lampen knipperen. Dit probleem kun je eenvoudig opvangen door het gebruik van een fase afsnijdende LED dimmer. Deze dimmers hebben immers een vermogen van 0-300 Watt en kun je op vrijwel iedere LED lamp aansluiten. Een andere optie is om te kiezen voor de “dimmen zonder dimmer” optie van Philips. In dat geval moet je de keuze maken voor de geavanceerde Philips Sceneswitch lampen maar aan deze optie hangt wel een hoger prijskaartje. Zoals je leest heb je zeer veel opties als je de keuze maakt voor dimbare led-lampen om je te voorzien van verlichting die past bij de gewenste sfeer.

Gerelateerde artikelen