Duurzaam energie opwekken? Dit zijn je mogelijkheden!

Grijze stroom is passé. Energie haal je tegenwoordig natuurlijk uit natuurlijke bronnen, die geen luchtvervuiling en maar weinig CO2-uitstoot veroorzaken. Door energie van hernieuwbare bronnen in plaats van fossiele brandstoffen te gebruiken, draag je bij aan een beter klimaat. Gelukkig raken de zon, de wind en water nooit op – en daarvan kun jij profiteren. Sluit een contract af bij een groene energieleverancier, of laat de zon of wind zelf voor je werken. Lees hieronder hoe.

De zon als grootste energiebron

De bekendste bron van duurzame energie is de zon, die warmte en stroom kan leveren. Dat laatste gebeurt middels zonnepanelen: glasplaten met daaronder zonnecellen, die zonlicht omzetten in elektriciteit. En daarvoor hoeft de zon niet eens per se te schijnen! De panelen kunnen op zowel platte als schuine daken worden gemonteerd en gaan gemiddeld 25 jaar mee. Naar verwachting blijven ze de komende tijd nog steeds in prijs dalen en je kunt ze al na zeven jaar hebben terugverdiend. Denk bij de installatie wel om de brandveiligheid, door de bekabeling op de juiste manier aan te (laten) leggen – bijvoorbeeld met behulp van RoofSupport.

Behalve voor elektriciteit kan de zon ook worden ingezet om warm water te leveren, middels zonnecollectoren. Zo’n collector is wel alleen rendabel bij een grote behoefte aan warm water, van een paar honderd liter, en dus geschikt niet voor elke particulier.

Waai met de wind mee

Duurzame stroom opwekken kan relatief goedkoop met een windmolen. Minpuntje: de installatie ervan is niet altijd eenvoudig. Je moet er maar plek voor hebben én er moeten vergunningen worden aangevraagd (wegens veiligheid, de buren, et cetera). Meestal leveren zonnepanelen meer op, maar als je denkt dat een windmolen voor jou ideaal is, bijvoorbeeld als je in het winderige westen of noorden van Nederland woont, kun je een windturbine op of naast je woning zetten.

Zonnepanelen als beste optie

Al met al zijn zonnepanelen voor de meeste mensen de slimste keuze. De zon schijnt nu eenmaal in heel het land (al kunnen we ‘m niet altijd zien) en de panelen kunnen op vrijwel elk dak worden aangelegd. Het is even een investering, maar je energierekening wordt meteen een stuk lager, waardoor je die flinke uitgave weer terugverdient. En na een aantal jaar kun je profiteren van gratis stroom! Als je besloten hebt een paar panelen te willen aanschaffen, lees je dan eerst goed in. Zoek uit voor welk soort paneel je wilt gaan, hoeveel panelen je nodig hebt, en hoeveel er überhaupt op jouw dak passen. Vergelijk offertes om te beslissen wie de installatie gaat uitvoeren, of houd de veiligheid in het oog als je het zelf wilt gaan doen. Het veilig (laten) installeren van zonnepanelen kost wat tijd en werk, maar is de investering meer dan waard.

Gerelateerde artikelen