Echt goed ventileren is een kunst

Wij Nederlanders zijn niet zo sterk in ventileren. We hebben onze nieuwbouwhuizen zo goed mogelijk afgedicht. Geen kieren, geen gaten, alles potdicht. We hebben namelijk een hekel aan tocht want, zo geloven we als enig volk ter wereld, daar zou je maar ziek van worden. De realiteit is echter dat tocht je niet ziek zal maken. Slechte ventilatie wel, als je een beetje pech hebt.

Hoe ventileer jij je huis?

Ventileren is het in stand houden van een luchtstroom, waarbij de lucht van binnen continue wordt uitgewisseld met die van buiten. De lucht in een kamer verandert namelijk van samenstelling naarmate deze wordt ingeademd en weer uitgeademd door de mensen die hierin aanwezig zijn. We gebruiken een deel van de zuurstof die zich in de lucht bevindt in ons lijf, en ademen juist weer meer stikstof uit. Dat betekent dat de lucht die zich in een afgesloten ruimte bevindt steeds een beetje minder zuurstof gaat bevatten. Daarnaast kunnen zich in uitgeademde lucht ook kleine virusdeeltjes bevinden, en ook die wil je natuurlijk liever naar buiten afvoeren, of in ieder geval zorgen dat de concentratie ervan wordt verkleind.

Voor een goede ventilatie is meer nodig dan zo nu en dan eens tien minuutjes een raam openzetten. Het kan wel op deze manier, maar dan moet je dit echt ieder uur doen. Niet heel praktisch, en in de winter ook knap koud. Je voert op deze manier steeds alle warmte die de centrale verwarming heeft gerealiseerd naar buiten af, wat deze manier van ventileren ook niet bepaald duurzaam maakt.

Duurzaam en effectief ventileren

Met een beetje geluk beschikt jouw goed geïsoleerde woning over ventilatieroosters. Deze worden vooral in modernere woningen veel gebruikt, toen duidelijk werd dat 100% isoleren zoals we graag doen ook niet perfect is. Via kieren langs oude ramen kon de lucht zich nog wat verversen, in onze hermetisch afgesloten huizen van nu wordt dat lastiger. Door de luchtroosters altijd open te hebben staan, vindt er altijd een zekere mate van luchtcirculatie en ventilatie plaats. Vooral open laten staan dus!

Wil je het ventileren beter aanpakken, dan kies je voor een ventilatiesysteem. Dit werkt sneller en effectiever dan een luchtrooster, en duurzamer dan steeds een raam openzetten. Zeker als je kiest voor een systeem met warmteterugwinning, waarbij alleen de lucht wordt afgevoerd, niet de warmte ervan. Deze wordt weer netjes meegegeven aan de frisse lucht die van buiten naar binnen stroomt. Zo blijft de temperatuur in je woning in stand, maar het zuurstofniveau ook.

Gerelateerde artikelen