Heeft je cv-ketel het begeven? Dit zijn je mogelijkheden

Het is heel vervelend als je cv-ketel het voor bekeken houdt. Je zit zonder warm water, wat van het douchen geen pretje maakt. En als het winter is, zul je het een aantal dagen koud hebben. Daarnaast is het ook een prijzige aangelegenheid. Een nieuwe ketel kost namelijk een hoop geld. Waar let je op bij het kopen van een nieuwe ketel en is dat überhaupt nog wel verstandig? Je ontdekt het in dit artikel.

De verduurzaming van Nederland

Nederland is volop bezig met verduurzaming. Een van de doelstellingen om het klimaat te verbeteren, is om in 2050 volledig aardgasvrij te zijn. Of dat gaat lukken is een tweede, maar het is wel de bedoeling. Vanaf die tijd mag je geen cv-ketel op aardgas meer gebruiken.

Natuurlijk is het nog geen 2050, maar je kunt alvast een investering voor de toekomst doen. Doe ook meteen even onderzoek naar de plannen bij jou in de buurt. Als jouw wijk binnenkort op een warmtenet wordt aangesloten, kun je een flink bedrag besparen.

Kies voor een goede installateur

Het is zeer belangrijk dat de CV installatie goed gebeurt. Dit wil nog wel eens misgaan, bij mensen die dit klusje zelf dachten te kunnen klaren. De overheid heeft eerder al ingegrepen door te verbieden de installatie van een nieuwe ketel of de reparatie ervan door particulieren te mogen laten uitvoeren. De installatie moet worden gedaan door bedrijven die gecertificeerd zijn in CV installatie. Dit moet ervoor zorgen dat het aantal ongelukken met koolmonoxide, soms met dodelijke afloop, wordt teruggedrongen.

Tijd voor een warmtepomp?

Een warmtepomp gaat op termijn de cv-ketel vervangen. Deze pompen zijn een stuk duurzamer en beter voor het milieu. Aan een warmtepomp zitten nog wel wat haken en ogen. Om te beginnen moet je huis geschikt zijn voor zo’n pomp. Het komt erop neer dat je woning goed tot zeer goed geïsoleerd moet zijn voor een goed werkende warmtepomp.

Bij mindere isolatie moeten er aanpassingen aan je woning worden gedaan. Dan kun je denken aan dubbel glas en betere isolatie van muren en vloeren. Een warmtepomp wordt daardoor wel een flinke investering. Toch is het de toekomst. Vanaf 2026 is het namelijk verplicht om bij de vervanging van je cv-ketel voor een hybride warmtepomp te kiezen.

De beste keus voor jou
Wat in jouw geval de beste keuze is, heeft met verschillende factoren te maken. De staat en het bouwjaar van de woning zijn de twee belangrijkste. Je moet er hoe dan ook rekening mee houden dat een nieuwe cv-ketel een duurzame oplossing moet zijn. Als je huidige ketel kapot is, is het een mooi moment om op een milieuvriendelijke vervanger over te stappen.

Gerelateerde artikelen