Houtbewerking voor beginners: waar moet je op letten als je zelf een kastje gaat maken?

Een nachtkastje of boekenkast zelf maken en ontwerpen is niet alleen een erg leuk project, je kunt ook helemaal zelf de vorm en het formaat kiezen, en je hebt een uniek product. Ga je nu voor het eerst een kastje maken, en weet je niet waar je moet beginnen? In dit blogartikel lees je meer over welke materialen geschikt zijn voor beginnende houtbewerkers, wat je nodig hebt en waar je op moet letten bij de voorbereiding.

Hoe begin je aan je project?

Ieder klusproject begint bij het bedenken een globaal plan, waarin je alvast bepaalt waarvoor je de kast precies wil gebruiken, hoe de indeling eruit moet komen te zien, en hoe de afmetingen moeten worden. Ook bepaal je in deze fase of je bijvoorbeeld een klep of lade wil in je kast, of misschien alleen een aantal planken.

Houd daarnaast alvast rekening met de beschikbare ruimte door de plek waar je kast komt te staan ook op te meten. Vervolgens is het verstandig om een ontwerp en een bouwtekening te maken, zodat je je aan deze basisvorm kunt houden, en het overzicht houdt tijdens het maakproces. Heb je eenmaal een plan, dan kun je de materialen gaan kopen. Dit hoeft zeker niet altijd nieuw materiaal van de bouwmarkt te zijn, vaak kun je ook bestaand hout hergebruiken. Denk ook aan een handzaag, schuurpapier, schroeven of spijkers van de juiste maat, houtlijm, en eventueel scharnieren en deurknoppen.

De materialen kiezen

Qua materiaal is het voor beginnende meubelmakers verstandig om aan het begin niet meteen te dure of exclusieve materialen te kiezen, maar juist te zorgen voor materialen om mee te oefenen. Zo kun je een beetje gevoel krijgen voor het materiaal. Er zijn veel geschikte materialen om te gebruiken voor je kastje. Het ene materiaal is wat makkelijker te bewerken dan het andere. We raden je daarom aan om niet te beginnen met te robuust en duur hout waar veel knoesten in zitten, maar om juist wat egaler en zachter hout te gebruiken waar je goed doorheen komt met de zaag, zoals spaanplaat of MDF plaat.

Zaagwerk

Voordat je aan de slag gaat met het zaagwerk, is het belangrijk ruw hout eerst goed de schuren, en om de juiste soort zaag te kiezen. Stel je gebruikt bijvoorbeeld multiplex, dan heb je een handzaag met fijne tanden nodig, zodat je zo min mogelijk last krijgt van splinters. Tropisch hardhout vraagt juist om een grover zaagblad.
Draag daarnaast werkhandschoenen en zorg voor voldoende ruimte en een vrije tafel.

Let er op dat het hout goed wordt ondersteund zodat je niet uitschiet tijdens het zagen. Als je planken op maat zijn gezaagd, kun je de kast in elkaar zetten met schroeven of houtlijm, en eventueel nog afwerken met een laagje lak of verf!

 

Gerelateerde artikelen