Huis bezichtigen? Hier moet je op letten!

Je koopt niet zomaar een huis. Eerst wil er goed rondkijken. Is dit het huis dat je zoekt? Hoe is de bouwkundige staat? En hoe weet je nu wanneer een vraagprijs redelijk is voor een woning? Kortom: er zijn veel vragen als je een woning gaat bezichtigen. Ga jij nu of binnenkort een huis bezichtigen? Hier moet je op letten!

1. Weinig kennis over woningen? Vraag hulp

Weet je weinig over woningen en over wat voor jou belangrijk is? Dan is het verstandig om hulp te vragen. Je kunt bijvoorbeeld hulp vragen van familieleden met ervaring. Maar je kunt er ook voor kiezen om een goede makelaar om hulp te vragen. Zoek daarbij een makelaar in de regio waar je naartoe wilt verhuizen. Wil je je settelen in de omgeving van Hulst, dan zoek je dus een makelaar in Hulst om je te helpen.

2. Schrijf je belangrijkste eisen op

Schrijf op wat jij belangrijk vindt aan je nieuwe woning. Vind jij het bijvoorbeeld ontzettend belangrijk dat er een ruime achtertuin is? Of vind je een mooi afgewerkte keuken belangrijker? Wat zijn je eisen met betrekking tot slaapkamers? En wil je een compleet afgewerkt huis, of zoek je een opknapper waar je zelf nog veel aan kunt doen? Zoek uit wat je wilt voordat je op huizenjacht gaat.

3. Check zoveel mogelijk foto’s

De meeste woningen die te koop gezet worden, worden geplaatst met veel foto’s. Je kunt ze vinden bij de verkopende makelaar of bij grote sites zoals Funda. Loop door de foto’s van de woning(en) die je interessant vindt. Zo zie je alvast welke ruimtes je wel of niet mooi vindt en wat er eventueel nog moet gebeuren. Schrijf vragen die bij je naar boven komen meteen op.

4. Wees vriendelijk en beleefd

Je gaat een woning bezichtigen. Hoe gedraag je je dan? Soms wordt je aangeraden om ongeïnteresseerd over te komen of zelfs de slechte punten van de woning te benadrukken om een lagere vraagprijs te krijgen. Dat werkt echter vrijwel nooit. Waarom niet? Simpel: de verkopende partij voelt zich aangevallen en soms zelfs beledigd. Wat veel beter werkt is een vriendelijke houding tegenover de verkopende partij. Wees beleefd. Stel je vragen, maar kleed ze netjes in. Kraak de woning niet af, maar informeer wel naar de dingen waar je je zorgen om maakt.

5. Vergelijk woningen

We leven in een tijd waarin je snel moet beslissen. Woningen worden vaak overboden en de vraagprijzen liggen hoog. Toch is het niet verstandig om meteen bij het eerste huis dat je bezichtigt meteen een bod te doen – tenzij het natuurlijk je droomhuis is. In alle andere gevallen is het slimmer om verschillende woningen te bezichtigen zodat je kunt vergelijken.

6. Check de bouwkundige staat

Een woning kan nog zo mooi zijn, maar soms zijn er onderliggende problemen. Daarom wordt geadviseerd om vooral bij woningen die ouder dan 30 jaar zijn de bouwkundige staat te laten controleren. Misschien heb je iemand in je familie die dat kan. Anders kun je ook een bouwkundig rapport aanvragen over de woning. Je kunt dit op twee manieren doen:

  • Een afspraak maken om dit te doen na je eerste bezichtiging. Op basis van de bevindingen van het rapport breng je een bod uit. Dit kan echter betekenen dat je te laat bent als er andere bieders zijn.
  • Een bod doen op de woning. Als dit bod wordt geaccepteerd aangeven dat je bod alleen geldig is mits er geen verrassingen worden gevonden tijdens het bouwkundig onderzoek. Mocht het bouwkundig rapport tegenvallen, dan kun je het bod nog aanpassen of van de koop afzien.

Een woning bezichtigen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Misschien valt je op dat deze 6 tips niet echt gaan over het interieur van de woning die je bezoekt. Dat komt omdat vrijwel iedereen het interieur wel zelf kan beoordelen. Met deze 6 tips voorkom je andere nare verrassingen en weet je hoe je de bezichtiging van de woning het beste kunt aanpakken.

Gerelateerde artikelen