Huis kopen? Dit zijn de stappen die je moet doorlopen

Een huis kopen is een grote gebeurtenis en zeker niet iets wat je zomaar even doet. Het is namelijk een grote investering! Daarom delen we in dit artikel een kort overzicht, zodat je een houvast hebt. We verklappen alvast dat niet alle stappen even gezellig zijn, maar als je eenmaal verhuisd bent, dan ben je het weer vergeten!

1. Budget bepalen

Natuurlijk moet je eerst weten in welke vijver je mag vissen, dus is het goed om te kijken hoeveel budget je beschikbaar hebt om een huis te kopen. Het inkomen van jou (en eventueel van een partner) is leidend, maar je huidige woonsituatie telt ook mee. Woon je al in een koopwoning of wordt dit je eerste koophuis? Plan een gesprek in met een hypotheekadviseur en vraag naar de mogelijkheden in jouw situatie.

2. Woning zoeken

De eerste stap was een beetje saai, maar deze tweede stap is al een stuk leuker! Nu ga je namelijk woningen zoeken. Dit kan op het internet bij verschillende makelaar-websites, maar je kunt ook rondjes rijden in de buurten waar je zou willen wonen.

3. Bezichtigen

Heb je eenmaal een huis gevonden dat jou aanspreekt? Dan wordt het tijd om te bezichtigen. Houd tijdens de bezichtiging een lijstje bij de hand en laat je niet overrompelen. Vraag gerust door en wees kritisch. Hoe oud is de ketel, is het huis voldoende geïsoleerd en is het dak niet aan vervanging toe? Zorg er daarnaast ook voor dat je het huis minstens een keer in daglicht ziet, voordat je een uiteindelijke beslissing gaat maken.

Na de eerste bezichtiging laat je alles rustig bezinken. Ben je nog steeds enthousiast? Plan dan een tweede bezichtiging in en laat een bouwtechnische keuring uitvoeren.

4. Aanvullend onderzoek

Neem eventueel een aankoopmakelaar aan om aanvullend onderzoek te doen. Een aankoopmakelaar zoekt bijvoorbeeld voor je uit of het verplichte energielabel klopt, wat het bestemmingsplan is en met welke milieuaspecten je als huiskoper rekening mee moet houden. In dit huis kopen stappenplan vind je daar meer informatie over.

5. Onderhandelen

Nu volgt een spannende stap: onderhandelen. Informeer eventueel bij je familie- en vriendenkring naar hun ervaringen. Bekijk de prijzen van vergelijkbare huizen, zodat je weet welke range realistisch is. Houd ook de resultaten van de bouwtechnische keuring bij de hand. Een aankoopmakelaar heeft al veel ervaring met onderhandelen, dus hij of zij kan je daar goed bij ondersteunen. Bespreek van tevoren een strategie af en laat je niet van de kaart brengen!

6. Ondertekenen overeenkomst

Is je bod geaccepteerd? Dan wordt er een koopovereenkomst opgesteld. Loop deze goed na om te zien of alle informatie klopt. Als de overeenkomst is getekend door beide partijen, gaat deze naar een notaris. Nu volgt er een bedenktijd van drie dagen, wat wettelijk is vastgesteld. Als er niet wordt afgezien van de (ver)koop en als de financiën rond zijn, dan zal de overdracht plaatsvinden op de afgesproken datum.

7. Financiering

Vaak heb je een hypotheek nodig voor het kopen van een huis, tenzij je voldoende eigen vermogen hebt om alles contant te betalen. Een hypotheekadviseur bekijkt en vergelijkt alle soorten, de laagste hypotheekrente en voorwaarden en zal jou de best passende hypotheek adviseren. Samen regelen jullie ook dat alle benodigde stukken bij de geldverstrekker terechtkomt. Ook zal de hypotheekadviseur je eraan herinneren dat je de verzekeringen al geregeld moet hebben, voordat de overdracht plaatsvindt.

8. Notaris

En dan de laatste stap: je gaat het huis daadwerkelijk kopen! Dit gebeurt via de notaris, waar je alle benodigde informatie en persoonlijke documenten overhandigt en een “akte van levering” ondertekent. Met deze ondertekening wordt het huis jouw eigendom!

Gerelateerde artikelen