Je huis opknappen? Kies voor duurzaamheid

Als je in en om je huis aan het klussen gaat, wil je natuurlijk allereerst dat het resultaat vooral mooi wordt. Of praktisch, als dat je doel was. Je wilt dat je er beter van wordt, dat je een echte verbetering hebt aangebracht. Het is ook verstandig om daarbij te letten op duurzaamheid.

Duurzaamheid is een breed begrip

Duurzaamheid tijdens het klussen en verbouwen: het is een breed begrip. Je kunt er voor jezelf ook op verschillende manieren vorm aan geven. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om vooral materialen te gebruiken die op een duurzame manier tot stand zijn gekomen. Denk bijvoorbeeld aan hout met een FSC keurmerk, zodat je zeker weet dat je door het te gebruiken niet meewerkt aan de ontbossing. Ook kun je kiezen voor verfsoorten die minder belastend zijn voor het milieu, of materialen die uit gerecyclede grondstoffen bestaan. Op die manier hoeft er voor jouw klus geen nieuw materiaal gemaakt te worden, maar blijf je zoveel mogelijk dezelfde grondstoffen keer op keer gebruiken.

Je kunt ook letten op wat er met de materialen die jij gebruikt kan gebeuren zodra je besluit de boel uiteindelijk weer af te gaan breken. Het loont de moeite om te zoeken naar materialen die nadat hun gebruiksduur erop zit, weer opnieuw tot grondstoffen voor nieuwe producten kunnen worden omgevormd. Ook op deze manier voorkom je dat er voor ieder nieuw product dat we gebruiken maar weer nieuwe grondstoffen hoeven te worden geproduceerd, wel zo duurzaam.

Zorg dat het lang meegaat

Naast deze aspecten, heeft het begrip duurzaamheid natuurlijk ook te maken met hoe lang een product of materiaal meegaat. Een materiaal dat tot wel 50 jaar zijn werk blijft doen, hoef je minder snel te vervangen dan een variant die na 10 jaar al zijn beste tijd gehad heeft. Ook op die manier kun je dus duurzamer bezig zijn.

Een goed voorbeeld hiervan is EPDM folie. Dit synthetische rubber is een duurzaam soort dakbedekking. Duurzaam, omdat het vele malen langer meegaat dan andere varianten, tot wel 50 jaar. Maar ook, omdat het nadat het van het dak verwijderd wordt, weer volledig te recyclen valt. Je kunt EPDM aan laten brengen door een gespecialiseerd bedrijf, maar gaat het om een kleine oppervlakte, dan kun je met een EPDM pakket ook zelf aan de slag. Het opbrengen gaat namelijk, in tegenstelling tot veel andere dakbedekking, met lijm, en niet met een brander. Dat maakt het een stukje veiliger in gebruik, al moet je natuurlijk ook hier wel weten hoe je precies te werk moet gaan.

Bron: Wonenwiki.nl

Gerelateerde artikelen