Kalkaanslag, een ontsierende witte laag

Nu in 2022 de energieprijzen zo hard oplopen zul je waarschijnlijk op je verbruik letten. Dit geldt dan voor zowel gas als elektriciteit. Misschien draai je niet meer drie keer in de week een wasje en sta je niet meer een half uur onder een hete douche. Een keer avondeten zoals een salade of gewoon brood, zodat de gaspitten op nul kunnen blijven staan. Want dat bespaart alleen maar. Een en ander heeft dus ook een positieve invloed op je waterverbruik. Bepaalde stoffen, opgelost in het water, hechten zich daarom minder snel op muren en kranen. Het gevaar van kalkaanslag wordt hierdoor minder snel zichtbaar. Steeds geleidelijker zal kalk zich ophopen, zichtbaar maar ook onzichtbaar zoals bijvoorbeeld in je wasmachine. Alleen een goede waterontharder gaat je van dit probleem afhelpen.

Waterontharder tegen afzetting van kalk

Kouder douchen dan normaal heeft als voordeel dat je hele badkamer niet al in een paar minuten in een waas gehuld is. Een fijne mist van waterdruppeltjes die gemakkelijk condenseren op koude oppervlakken zoals je spiegel of een metalen douchekop. Maar waar je normaal na een hete douche direct aan de slag gaat om de krappe ruimte droog te maken, daar zul je na een lauwe gasbesparende douche niet toe getriggerd worden. Er hangt amper een damp. Maar dat beetje water komt toch op allerlei oppervlakken terecht, verdampt en laat calcium en magnesium achter. Kalkaanslag is het gevolg. Hoe goed je ook probeert om alles droog te houden, er zal zich altijd ergens kalk afzetten.

Gemakkelijk in gebruik

Het gebruik van een waterontharder is dan ook sterk aan te raden. Zeker op plekken in ons land waar het leidingwater hard tot zeer hard is. Van nature heeft Nederland een bodem bestaande uit kalkafzettingen, ontstaan in vele miljoenen jaren. Precies deze kalk lost ondergronds op in ons water en komt uit je kraan. De elementen in je wasmachine kunnen er niet goed tegen, met als gevolg dat een vroegtijdig bezoek aan je witgoedboer onvermijdelijk is. Dat is dus te voorkomen met een waterontharder die je onzichtbaar plaatst op de plek in je woning waar je waterleiding je huis binnenkomt. Daarna heb je er geen omkijken meer naar. Een keer per jaar komt er een onderhoudsmonteur bij je langs om het apparaat een servicebeurt te geven.

Veilig in gebruik

Kalkaanslag is, samen met schimmel in de badkamer, voor veel mensen een bron van ergernis. Hoewel warm water bevorderend is voor de vorming ervan, zal koud water ongemerkter voor kalkoverlast zorgen. Voor je gezondheid is het niet schadelijk, ook niet als een waterontharder zijn werk heeft gedaan en er kalkvrij water in je drinkglas stroomt. Maar je bent zuinig op je woning. Je wilt geen tijd verspillen aan onnodig boenen op je kranen en de binnenkant van je wasmachine. Dus ga je kijken naar wat er op technologisch vlak allemaal mogelijk is om dit te voorkomen. Een waterontharder gaat je leven in dat geval een stuk gemakkelijker maken.

Gerelateerde artikelen