Keralit schoonmaken? Zo pak je dat aan!

Alhoewel keralit een materiaal is dat geen onderhoud nodig heeft, is het niet verstandig om er helemaal niet naar om te kijken. Om ervoor te zorgen dat keralit zijn mooie uitstraling behoudt, doe je er goed aan het één of twee keer per jaar schoon te maken. Veel mensen weten alleen niet hoe zij dit aanpakken. Daarom leggen wij je in deze tekst uit hoe je dit materiaal schoonmaakt.

Sopje van zachte zeep

Doordat keralit blootgesteld wordt aan weer en wind, is het niet gek dat boeidelen, gevelbekleding of rabatdelen vies worden. Heb je dit materiaal toegepast op jouw woning en is het behoorlijk vies? Dan wil je het schoonmaken. Je kunt het in eerste instantie proberen met warm water. Als het om groene aanslag gaat, is de kans klein dat je met alleen water succes boekt. In dat geval kun je beter een sopje van zachte zeep maken. Voor het afnemen van keralit kun je het beste een zachte doek of spons gebruiken. Gebruik geen schuursponsje of ruwe doek, want dan kunnen er krassen in het materiaal komen.

Schoonmaken met keralitreiniger

Heb je jouw keralit lange tijd niet schoongemaakt? Dan kan het betrekkelijk lastig zijn om viezigheid te verwijderen. Als je geen succes boekt met warm water of een sopje van zachte zeep kun je keralitreiniger gebruiken. Zoals de naam al aangeeft, is dit middel speciaal bedoeld voor het schoonmaken van keralit. Hiermee lukt het je vast en zeker om groene aanslag, vogelpoep of andere viezigheden weg te poetsen, waardoor keralit weer zijn oorspronkelijke uitstraling krijgt.

Gebruik geen oplosmiddelen of schurende schoonmaakmiddelen

Veel mensen die keralit schoon willen maken, gebruiken hier een sopje voor. Alhoewel dit een goede manier is, worden er vaak verkeerde middelen gemengd met water. Zo zijn er mensen die keralit schoonmaken met oplosmiddelen of schurende schoonmaakmiddelen. Doe dit nooit en te nimmer, want hierdoor beschadigt het materiaal. Door een schurend schoonmaakmiddel te gebruiken kunnen er bijvoorbeeld krassen achterblijven in het materiaal. Het oppoetsen van keralit met behulp van wax is ook niet aan te raden. De wax kan in de nerfjes van de toplaag gaan zitten, waardoor keralit een doffe uitstraling krijgt.

Blijf van de hogedrukspuit af

Als een deel van jouw woning bekleed is met kunststof gevelbekleding, kan schoonmaken je flink wat tijd kosten. Heb je een hogedrukspuit in huis? Dan pak je deze er misschien bij om tijd te besparen. Je bent in dat geval niet zoveel tijd kwijt aan het schoonmaken van het kunststof, maar toch is het niet verstandig om een hogedrukspuit te gebruiken. Doordat het water met hoge druk op de panelen gespoten wordt, kunnen er krassen in het materiaal ontstaan. Dit komt de uitstraling van keralit niet ten goede. Maak kunststof gevelbekleding daarom schoon met warm water, een zacht sopje of keralitreiniger.

Gerelateerde artikelen