Koude vloer? Isoleer de kruipruimte!

Een vloer die koud of kil aanvoelt, komt jouw wooncomfort natuurlijk niet ten goede. Bovendien leidt een koude vloer vaak tot hogere energiekosten, omdat je dan sneller geneigd bent om de verwarming aan te zetten. Zonde, want een koude vloer is met een paar kleine aanpassingen eenvoudig te verhelpen. Het isoleren van de kruipruimte is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar heeft wel veel invloed op hoe jouw vloer aanvoelt. In deze blog lees je daarom alles over kruipruimte-isolatie!

Voordelen van kruipruimte-isolatie

Een kruipruimte zit onder de grond en voelt daarom bijzonder kil aan. Bovendien is een kruipruimte vaak vochtig, omdat de ventilatie verre van optimaal is. Zonder kruipruimte-isolatie krijgen kou en vocht vrij spel, wat betekent dat ze zo door de vloer je woning intrekken. Dit voel je met name aan je vloer, maar heeft invloed op de algemene temperatuur van je woning. Wanneer je de kruipruimte van geschikte isolatie voorziet, voelt je vloer veel aangenamer aan én bespaar je op je energiekosten.

Zo isoleer je de kruipruimte

Je kunt een kruipruimte op twee manieren isoleren. Je kunt kiezen voor bodemisolatie, waarbij je de bodem van de kruipruimte isoleert, of voor vloerisolatie, waarbij je het plafond van de kruipruimte en dus de onderkant van je vloer isoleert. Vloerisolatie is effectiever, maar ook arbeidsintensiever en daarom duurder. Bovendien is vloerisolatie vanuit de kruipruimte niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat deze te krap is om in te werken of niet goed bereikbaar. In dat geval is bodemisolatie een goed alternatief. Je strooit dan eenvoudig een dikke laag isolatieparels over de bodem en profiteert direct van de voordelen van kruipruimte-isolatie.

Houtenvloer of betonvloer

Voor bodemisolatie worden vaak EPS-parels gebruikt, maar de keuze qua materiaal voor vloerisolatie is wat ingewikkelder. Deze keuze hangt namelijk af van wat voor soort ondervloer je hebt. Heb je een houtenvloer? Dan klem je een wolsoort tussen de houten balken van het plafond van je kruipruimte, zoals glas- of steenwol. Wanneer je een betonvloer hebt, kies je voor een materiaal met hoge drukvastheid, zoals PIR- of EPS-platen. In plaats van te klemmen, lijm je deze platen eenvoudig tegen het plafond van de kruipruimte. De keuze tussen deze materialen is relatief eenvoudig gemaakt: PIR heeft de hoogste isolatiewaarde en is daarom dunner, maar ook duurder dan EPS. Wanneer de ruimte relatief krap is, kies je dus voor PIR. Heb je genoeg ruimte om meerdere lagen op elkaar aan te brengen? Dan is EPS de voordeligste optie!

Gerelateerde artikelen