Kunstgras wat is het?

Kunstgras of grastapijt, bestaat uit sprieten van kunststof vezels en een mat waar de sprieten in worden bevestigd. Die mat wordt verwerkt tot een rol en die wordt uiteindelijk gelegd daar waar hij gewenst is. Grastapijt kan vrijwel overal worden toegepast. De sportwereld maakt al jarenlang gebruik van grastapijt, zoals bij tennis, voetbal en vooral veldhockey. Ook in sportscholen zie je steeds vaker een vloer die bestaat uit grastapijt. Het is namelijk ideaal voor fitness en crossfit. Thuis zijn er ook veel mogelijkheden en niet alleen in de tuin. Denk bijvoorbeeld ook aan balkons en dakterrassen en zelfs binnenshuis wordt kunstgras, als stoffering gebruikt.

De tuin

Waar kunstgras in de tuin vijftien jaar geleden nog gefronste wenkbrauwen opleverde, is het nu niet vreemd meer. Kunstgras heeft een natuurlijke uitstraling. Je kunt kiezen uit veel kleuren; van donkergroen tot felgroen en alles daar tussenin. Om het zo echt mogelijk te laten lijken, worden de groene sprieten gecombineerd met hier en daar wat bruine sprieten. De sprietlengte is variabel. De een houdt van een strak en kort gazon, de ander vindt het mooi wanneer het gras wat hoger is. tegenwoordig is kunstgras nauwelijks van echt te onderscheiden. Het is vaak een kwestie van dichtbij bekijken en voelen, om vervolgens te ontdekken dat het om grastapijt gaat.

Aanleg

Hoveniers zullen graag een kunstgras gazon voor je aanleggen. Dit kost natuurlijk geld en daarom kun je overwegen om dit zelf te doen. Als je een beetje handig bent én als je de leginstructies van de fabrikant opvolgt, dan is het goed te doen. Op YouTube staan overigens meerdere filmpjes met leginstructies, deze kunnen goed van pas komen. Zorg als eerste voor een vlakke ondergrond die stabiel en drainerend is. Gebruik hiervoor bestratingszand en verdicht dit met een trilmachine. Nadat je deze laag hebt uitgevlakt breng je een stabilisatiedoek aan. Dit doek zorgt ervoor dat er geen kuilen of deuken ontstaan wanneer er op het grastapijt gespeeld of gesprongen wordt. Tevens is het onkruid werend en dat scheelt veel werk in de toekomst. Vervolgens kun je het kunstgras aanbrengen. Waar nodig snijd je het op maat en de naden verlijm je met speciale tape. Met haken bevestig je de grasmat langs de randen en als laatste strooi je de grasmat in met zand.

Voordelen van grastapijt

Ten opzichte van echt gras heeft kunstgras veel voordelen. Grastapijt is bijvoorbeeld altijd groen. Dat klinkt logisch, maar bedenk eens hoe mooi dat is. Tijdens extreme droogte behoudt het zijn kleur en op schaduwplekken is én blijft het even groen als op alle andere plekken. Bovendien hoef je het nooit te besproeien, het veroorzaakt geen allergieën en het is ideaal voor kinderen. Het grootste voordeel is wellicht dat het onderhoudsarm is. Af en toe vegen met een harde bezem en het gazon één keer per jaar instrooien met instrooizand is voldoende. En heb je een hekel aan maaien? Grastapijt heeft dat ook. Dus mocht je een gazon overwegen, vlak grastapijt niet uit.

 

Gerelateerde artikelen