Let op deze zaken bij het onderhoud van je cv-ketel

Onderhoud van je cv ketel is een must. Door regelmatig onderhoud te laten plegen, blijft de ketel veilig werken. Slecht onderhoud is behalve kostbaar (de ketel wordt minder zuinig) ook nog eens gevaarlijk. Met als grootste gevaar koolmonoxidevergiftiging. Er zijn meer redenen waarom het belangrijk is om onderhoud te laten plegen. Hieronder staan belangrijke tips.

Kies voor een onderhoudscontract

Het is handig om een onderhoudscontract af te sluiten. Dat heeft meerdere voordelen. Om te beginnen loop je zo geen risico om de onderhoudsbeurt te vergeten. Dat doet het bedrijf dat je voor cv onderhoud hebt ingeschakeld.

Ten tweede krijg je in het geval van storingen voorrang op mensen zonder contract. Er zijn meerdere onderhoudscontracten waar je uit kunt kiezen. De meest voorkomende zijn jaarlijks of 2-jaarlijks onderhoud.

Ga voor een erkende installateur

Alles kost geld en zeker in een tijd waarin veel zaken alleen maar duurder worden. Toch is het onderhoud van je cv ketel geen punt waar je op zou moeten bezuinigen. Kies voor erkende installateur, voor je eigen veiligheid.

Voordat ze de ketel gaan onderhouden, wordt deze door erkende monteurs eerst aan een grondige inspectie onderworpen. Bij een onderhoudsbeurt worden onder meer de waarden van koolmonoxide, koolstofdioxide en zuurstof in de rookgassen van het gastoestel gemeten.

En als je ketel aan vervanging toe is, zal er geen onderhoud worden gepleegd, maar krijg je het dringende advies een nieuwe te kopen. Better safe than sorry.

Zelf ontluchten

Je kunt zelf enkele dingen doen voor het onderhoud van je cv-ketel. Zowel de radiatoren als de ketel kan je ontluchten. Een aanwijzing dat het hier tijd voor is, is als de radiatoren en buizen lawaai maken. Dit komt door luchtbellen en deze zijn slecht voor je ketel, en je energieverbruik.

Moderne ketels hebben automatische ontluchting. Als je een wat oudere ketel hebt, is het ook niet ingewikkeld om te ontluchten. Je draait dan alle radiatoren volledig open en zet de thermostaat voor 10 minuten op minimaal 25 graden Celsius. Tien minuten later zet je de thermostaat zo laag mogelijk en weer 10 minuten later draai je de radiatorknoppen dicht. Met een ontluchtingssleutel kan je de radiatoren ontluchten. Het ventiel draai je tegen de klok in open. Zodra er water ontsnapt, draai je deze weer dicht.

Ketel bijvullen

In theorie kan je dit ook zelf doen, maar doorgaans gebeurt dit tijdens het jaarlijkse of tweejaarlijkse onderhoud. De ketel hoort een waterdruk te hebben die tussen 1,5 en 2,0 bar ligt. Bij een te lage druk wordt het water niet meer goed warm. Let ook op met een te hoge waterdruk. Dit kan waterschade tot gevolg hebben.

Gerelateerde artikelen