Met een grote tuin komt een grote verantwoordelijkheid

Maar met een geringer groen oppervlak is die niet per definitie kleiner, hoor. In plaats van de natuur haar gang te laten gaan, ben je namelijk constant bezig met alles bijhouden. Dat is natuurlijk wel zo fijn, want zo wordt je tuin ook echt van jou. Het is toch prachtig om te zien hoe al dat groen door jou in goeie banen wordt geleid? Dat geldt zowel voor je gazon en je terras als je moestuin en je bloemperken. Ben je net verhuisd of loop je al een tijdje met het idee om je bestaande tuin helemaal om te gooien? Ga dan niet onbezonnen te werk! Neem rustig plaats achter de al dan niet figuurlijke tekentafel en maak een plan. Wil je er zeker van zijn dat alle belangrijke zaken daarin aan bod komen, dan doe je dat als volgt.

Plan maken

Het plan dat je samenstelt komt voor uit prioriteiten. Maar daar moet je eerst nog even helemaal niet aan denken. Wel aan alle zaken die volgens jou anders zouden moeten. Nogmaals, laat je in deze fase door niets beperken maar gooi alle remmen los. Schrijf alle klussen op die in je opkomen, realistisch dan wel relevant of niet. Denk er rustig over na en neem de tijd, zodat je niets vergeet.

Zodra je niks meer kunt bedenken is het tijd om realistischer en doelgerichter te werk te gaan. Bekijk alle ideeën die je hebt en sorteer ze op basis van:

  • Realisme
  • Relevantie
  • Tijdsbestek
  • Budget

Oftewel, hoe uitvoerbaar zijn de opgesomde klussen, hoe belangrijk zijn ze, neemt je gehele project niet te veel tijd in beslag – wanneer je bijvoorbeeld voor het begin van de zomer klaar wilt zijn – en heb je er het geld wel voor? Sommige karweien zullen op de plank blijven liggen. Da’s niet erg, die kun je eventueel later nog een keer oppakken.

Nu nog even de overgebleven klussen een logische volgorde geven en je bent klaar voor de volgende stap!

Benodigdheden

Misschien heb je al enkele gereedschappen in huis. Inventariseer waar je al over beschikt en wat er nog gehaald moet worden. Ga die wensenlijst alleen niet meteen afwerken in de plaatselijke bouwmarkt! Natuurlijk, je materialen wel, maar je gereedschappen niet. Want wellicht kun je wat er op dat gebied nog aan je geluk ontbreekt grotendeels lenen bij buren, familieleden en vrienden. Dat kan behoorlijk wat schelen in je portemonnee!

Helpende handen

Afhankelijk van wat je allemaal wilt aanpakken en hoe grondig en ingrijpend sommige karweien zijn, zul je sommige zaken wellicht aan een professional moeten overlaten. In dat geval heb je een aannemer of hovenier nodig. Gelukkig is er ook bij jou in de buurt altijd een vakman of -vrouw die je kan helpen. Kies niet direct voor de goedkoopste maar voor de persoon met wie je het goed kunt vinden en de precies de diensten aanbiedt waar jij graag van gebruik wilt maken.

Regels

Ga je echt hard aan de slag, dan zal dit wellicht enige overlast voor je omgeving met zich meebrengen. Licht je buren in dat geval in over je plannen en maak eventueel afspraken om de hinder zo veel mogelijk te beperken. Kijk eventueel of je de neveneffecten van je metamorfose kunt compenseren. Iets met goeie buur en verre vriend, weet je wel?

Houd bovendien rekening met het feit dat je niet zomaar alles op je erf mag aanpassen. Denk aan verschillende soorten aanbouw en andere zaken die het aanzien van je tuin en woning ingrijpend veranderen. Ga daarom na of je vanuit de gemeente een vergunning nodig hebt voor één of meerdere van jouw klussen. Is dat het geval? Ga dan niet aan de slag voordat je de vereiste documenten daadwerkelijk in handen hebt. Anders kun je alles weer afbreken zodra een ambtenaar lucht krijgt van je vervroegde bezigheden. En dat is natuurlijk zonde! Alvast heel veel succes met de aanpassingen aan je tuin.

Gerelateerde artikelen