Noodverlichting toepassen hoeft niet moeilijk te zijn

Veelal denken mensen dat noodverlichting echt heel ingewikkeld is maar deze kun je eenvoudig toepassen. Hoe doe je dat nu eigenlijk en wat is het doel van de noodverlichting. Noodverlichting is eigenlijk een verzamelnaam voor alle soorten veiligheidsverlichting. De veiligheidsverlichting blijft het doen zelfs als de stroom uit gevallen is. Deze verlichting blijft branden om bij vervelende gebeurtenissen zoals brand en stroomuitval toch naar de uitgang te kunnen komen. Het woord noodverlichting zegt het eigenlijk al een beetje, het doel van de noodverlichting is op een veilige manier de snelste route naar buiten kunnen vinden als er gevaar is. Als je noodverlichting op de juiste manier installeert zal je merken dat er minder paniek ontstaat in het geval van een hevige gebeurtenis. Noodverlichting beschikt over een 230 Vac en werkt op een onafhankelijke stroombron. Dit kan zijn een batterij, accu of een noodstroomvoeding.

Het installeren van noodverlichting

Voor je begint aan de installatie van noodverlichting is het belangrijk dat je het gebouw waar dit geplaats moet worden duidelijk in kaart hebt. Op deze manier kun je snel inzichtelijk hebben hoe je een vluchtroute het beste kunt uitstippelen. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid uitgangen het gebouw heeft en/of er de mogelijkheid is tot meerdere vluchtuitgangen. Kom je er niet uit dan zou je contact kunnen leggen met de brandweer. Zij kunnen je gemakkelijk uitleggen hoe jij jouw gebouw het beste kunt voorzien van noodverlichting.

Verschillende soorten verlichting

Er zijn veel verschillende soorten verlichting. Deze hebben allemaal hun eigen functionaliteit. Je kunt de meeste noodverlichtingssoorten onderverdelen in twee categorieën. Deze categorieën zijn onder te verdelen in vervangingsverlichting en noodevacuatieverlichting. Je hebt onder andere nacht noodverlichting deze blijft constant in werking ook als er geen gevaar is maar zorgt er wel voor als er gevaar is dat je veilig naar de nooduitgang kunt.

Het gebruik van een deurdranger

Een deurdranger zal er voorzorgen dat de deur wordt vertraagd bij het sluiten. Een deurdranger bevat een hele sterke veer die opgespannen wordt als men de deur opent, maar heel geleidelijk weer dicht trekt. Dit is natuurlijk niet het enige, want als dat zo zou zijn zou de deur heel hard dicht slaan. De deurdrangers hebben een soort oliereservoir die bij het openen en sluiten door de deurdranger wordt gepompt. Door deze weerstand zal de deur rustig openen en vooral rustig sluiten.

Verschillende soorten deurdrangers

Er zijn twee verschillende deurdrangers. Zo heb je de knik-arm deurdrangers en glij-arm deurdrangers. Ook bij een glij-arm deurdranger geldt hetzelfde als bij de knik-arm deurdranger. Het is zo dat een deurdranger met een glij-arm in de meeste gevallen er iets mooier uit ziet. Een glij-arm deurdranger kan bijvoorbeeld heel erg goed als je gordijnen of rolluiken voor de deur hebt hangen. Een knik-arm deurdranger is dan eigenlijk geen optie omdat deze toch wel een beetje uit zal steken. Een gordijn of rolluik zal dan niet gemakkelijk toegepast kunnen worden. Je kunt op deze manier eigenlijk al heel snel bepalen welk soort deurdranger het beste gaat passen bij jouw deur.

 

Gerelateerde artikelen