Stormschade aan huis? Zo los je het op!

Code geel, oranje en rood. Als het KNMI daarover begint, is het oppassen geblazen: zwaar weer op komst! Hevige stormen kunnen voor schade aan je huis zorgen. Niet leuk natuurlijk. Daarom hebben wij voor je verzameld hoe je je kunt voorbereiden op een storm. En wat je aan je woonverzekering hebt als je toch schade hebt opgelopen.

Weercodes volgens het KNMI

Het Koninklijk Nederland Meteorologisch Instituut (KNMI) geeft een weeralarm af als er gevaarlijk weer in aantocht is. Standaard is er sprake van code groen: niks aan de hand. Worden er hevige stormen of bijvoorbeeld gevaarlijke ijzel verwacht? Dan verandert de kleurcode. Bij code geel moet je alert zijn, er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Wordt code oranje uitgesproken? Dan adviseert het KNMI om goed voorbereid te zijn. Het weer kan voor schade, letsel of veel overlast zorgen. Bij code rood kun je maar beter binnen blijven. Bij dit weeralarm is de kans op schade en overlast het grootst.

Voorbereiden op de storm

Je kunt je maar beter voorbereiden als je weet dat er storm op komst is. Een paar tips:

  • Houd het nieuws in de gaten. Het liefst via jouw regionale omroep, want dan weet je precies wat het laatste weernieuws bij jou in de buurt is.
  • Blijf binnen als het kan. Kijk of je afspraken van die dag kunt verplaatsen. Met code oranje of rood wil je liever niet onnodig de deur uit.
  • Ruim spullen in en om het huis op. Loop eens een rondje en kijk welke spullen je veilig kunt opbergen. Zet bijvoorbeeld tuinmeubelen binnen, check of er geen losliggende dakpannen zijn en sluit alle ramen en deuren.
  • Haal stekkers uit het stopcontact als het onweert. Zo voorkom je dat elektrische apparaten stukgaan als de bliksem inslaat.

Schade aan huis door storm

Het weer kunnen we niet beïnvloeden. Het kan dus voorkomen dat je huis – ondanks de goede voorbereidingen – toch schade oploopt. Veel voorkomende stormschades zijn bijvoorbeeld rondvliegende dakpannen, losgewaaide schuttingen en schade door wateroverlast. Veel schades aan je huis zijn verzekerd met een opstalverzekering. Schakel je verzekeraar in om de schade te laten repareren. Met een landelijke storm kan het wat drukker zijn dan normaal, maar meestal is de schade binnen een paar dagen opgelost. Check altijd goed de polisvoorwaarden van je woonverzekering om te kijken wat je wel en niet vergoed krijgt. En of je misschien een eigen risico moet betalen.

Na regen komt zonneschijn

Een storm is natuurlijk nooit leuk. Maar vergeet niet: na regen komt zonneschijn! En als het wel noodweer is, maak er dan het beste van. Sluit jezelf lekker binnen op en kruip bijvoorbeeld op de bank met dat nieuwe boek dat je al tijden wil lezen, maar nooit aan toekomt.

Bron: woonnews.nl

Gerelateerde artikelen