Tapijt verwijderen; zo ga je te werk!

Het op de juiste wijze verwijderen van een tapijt kan een doorn in het oog zijn. Helemaal wanneer het tapijt al een lange tijd geleden is geplaatst. Door de flinke lijmlaag wil het verwijderen van een tapijt nog wel eens lastig en zwaar zijn. Daarnaast kan het veel tijd kosten wanneer je het zelf doet. Heb je hier geen tijd voor of laat je lichaam het niet toe? Schakel dan een specialist in. Doe je het wel zelf, dan kun je het maar beter op de juiste manier doen. Zo zorg je er voor dat het klusje zo snel en goed mogelijk wordt geklaard. Hieronder lees je hoe je het beste te werk kunt gaan.

De benodigdheden

Het is van belang om de juiste benodigdheden bij de hand te hebben. Nodig heb je:

  • Een schroevendraaier en een (stanley)mes
  • Handschoenen en een mondmasker voor de veiligheid
  • (Bij witte lijm): een emmer ruim gevuld met lauwwarm water, sponsjes en een plamuurmes; eventueel cola
  • (Bij bruine lijm): een chemisch middel om vloerlijm te verwijderen

Iets over de soorten lijm

Er bestaan veel soorten lijm, maar in hoofdzaak zijn witte en bruine lijm het meest gebruikelijk. Witte lijm is een lijm gemaakt op waterbasis, waar bruine lijm juist op synthetische basis wordt gemaakt. Voor beide soorten lijm geldt dat je in ieder geval moet proberen om uiteindelijk zo veel mogelijk lijmresten te verwijderen met een plamuurmes of iets dergelijks zodat de volgende vloer netjes recht komt te liggen.

Het verwijderen van bruine lijm doe je met vloerlijmverwijderaar van HG. Witte lijm vereist wat minder agressieve middelen. Met warm water en een sponsje kom je bij witte lijm namelijk al heel ver.

Het verwijderen van de vloerbedekking

Het gemak van de klus wordt voor een overgroot deel bepaald door de wijze waarop het tapijt ooit is gelegd. Een tapijt zit vast met spijkers of met lijm. Soms zit een tapijt vast met zowel spijkers als lijm. Dit is erg vervelend, want dit kost veel tijd om te verwijderen, omdat het tapijt erg goed vast zit.

Wanneer alleen spijkers zijn gebruikt kom je er het beste vanaf. Door met beleid het tapijt in een hoek op te tillen creƫer je de mogelijkheid om de spijkers met een tang te verwijderen. De gaten die overblijven in de ondergrond kun je eventueel opvullen, maar dit is zeker niet altijd nodig. De nieuwe vloer komt hier immers overheen te liggen.

Bij een vastgelijmd tapijt hangt de aanpak af van het type lijm. Hierboven zijn de soorten lijm besproken. Een bruine lijm (synthetisch) verwijder je met een vloerlijm verwijderaar. Hiervoor dien je eerst een stukje van het tapijt los te maken (met een schroevendraaier). De lijmresten die vervolgens achterblijven verwijder je met de verwijderaar. Houd er rekening mee dat een dergelijke lijmresten verwijderaar vrij chemisch is, je wil de hoeveelheid dat je gebruikt dus minimaliseren. Kom je er niet helemaal uit? Bekijk dan deze tips voor het verwijderen van lijmresten.

Een tapijt dat vast zit met witte lijm verwijder je door het te laten weken met zeep en wat (warm) water. Ook cola en kokend water werken goed. Na het inweken trek je het tapijt los. Overdrijf niet in de hoeveelheid water of cola.

Bron afbeelding: Tapijt Veenendaal

Gerelateerde artikelen