Tips om brand in huis te voorkomen

Zes op de tien fatale woningbranden wordt veroorzaakt door menselijk handelen. Denk aan: koken, klussen, brandende kaarsen en roken. Hoe kun je (brand)veiliger wonen en jezelf zulke ellende besparen? We geven een aantal tips om brand in huis te voorkomen en, als het dan toch misgaat, veilig in de kiem te smoren.
Goed om alvast te weten: met een opstalverzekering is je huis verzekerd tegen onder andere brandschade. De verzekeraar vergoedt of herstelt de schade aan je huis voor je – en bekostigt, indien nodig, vervangende ruimte. Wel zo’n geruststellend idee.

Voorkom brandschade

Er zijn meerdere maatregelen die je kunt nemen om je huis extra brandveilig te maken. Een aantal preventietips:

  • Zorg dat er op elke verdieping rookmelders op de overloop of gang hangen. Vergeet ook verblijfsruimtes, zoals de woonkamer en de slaapkamers niet. Vooral als hier brandgevaarlijke apparaten als computers, tv’s, wasdrogers of wasmachines staan. Test de rookmelders maandelijks.
  • Naast een opstalverzekering is het verstandig om ook een inboedelverzekering af te sluiten. Al vanaf een paar euro’s per maand zijn ook je spullen in huis hiermee verzekerd tegen schade door brand, rook, schroeien, diefstal en meer.
  • Maak een vluchtroute en spreek af wie de medebewoners en eventuele huisdieren meeneemt. Zorg dat er geen obstakels op de vluchtroutes staan zodat je zo snel mogelijk de woning kunt verlaten.
  • Houd aanstekers en lucifers uit de buurt van kinderen en plaats kaarsen niet dichtbij brandbare materialen.
  • Veeg jaarlijks de schoorsteen om een schoorsteenbrand te voorkomen.
  • Zorg ook dat je een fatsoenlijke brandblusser (met een inhoud van 6 liter of 6 kg) in huis hebt.

Let daarnaast goed op je elektronica:

  • Zet apparaten niet op stand by maar schakel ze volledig uit.
  • Laad je laptop en mobiel alleen met de originele lader op. Haal ze uit de lader als ze opgeladen zijn om oververhitting te voorkomen.
  • Gebruik maximaal één verlengsnoer als je een elektriciteitssnoer wil verlengen.
  • Heb je een droger? Maak de filter na iedere droogbeurt schoon en stofvrij.
  • Reinig ook geregeld de filter van de afzuigkap.

Gebruik het juiste blusmiddel

Blijf tijdens het koken altijd in de keuken. Toch een vlam in de pan? Blijf kalm en probeer de brand nooit te blussen met water of een blusdeken. Ga ook niet aan de wandel met de pan. Wat je wél moet doen: draai de warmtebron uit en dek de pan af met een passend deksel. Zet de afzuigkap uit en wacht dan tot de pan helemaal is afgekoeld. Als er geen zuurstof bij de vlam kan komen, zal het vuur doven. Dit officiële advies van de Nederlandse brandweer geldt ook voor frituurbranden.

Vliegt er een elektrisch apparaat in de brand? Gebruik nooit water, maar een brandblusser! Een beginnende, kleine brand in je woning kun je meestal zelf blussen, maar dit wordt alleen aangeraden als je zonder gevaar kunt wegkomen. Benader de brandhaard zo dicht mogelijk en spuit met korte stoten. Heeft iemands kleding vlam gevat? Gebruik dan een blusdeken.

Gerelateerde artikelen