Veilig thuis internet voor kinderen: bestaat dat?

Allereerst: internet is goed en nuttig. Je kind kan heel veel leren door rond te surfen. En wat dacht je van leuke spelletjes, sociale media en online wedstrijdjes? Het internet is leuk, maar er zijn ook minder leuke kanten. Natuurlijk wil je graag dat je kind zo veilig mogelijk is op internet. Maar hoe doe je dat? Bestaat veilig internet voor kinderen eigenlijk wel?

Internet: een absolute must

Vrijwel alle huishoudens in Nederland hebben toegang tot het internet. Meestal gaat dat via een internet abonnement, waardoor je via ADSL, kabel of glasvezel gebruik kunt maken van internet. Ook scholen hebben vrijwel allemaal internet: 93% van alle scholen is aangesloten en maakt regelmatig gebruik van internet. Je kind komt dus sowieso in aanraking met internet. Op de meeste scholen hebben kinderen een eigen ‘internetcultuur’. De klas is bijvoorbeeld veel bezig op whatsapp, op facebook of op tiktok. Dit soort dingen is vast onderdeel van het sociale leven, vaak al vanaf 10-11 jaar. Als jouw kind niet mee mag doen, kan hij buitengesloten worden in de klas. Je kunt dus echt niet meer zonder internet: het is een absolute must. Maar… kan het ook veilig?

Welke gevaren zijn er op internet?

Het internet is mooi, maar heeft ook nadelen. Kinderen zijn niet altijd even aardig voor elkaar. En online pesten is gemakkelijker dan pesten op school. Daarnaast zijn er ook volwassenen op internet, die ook niet allemaal goede bedoelingen hebben. Dit zijn de vier belangrijkste gevaren op internet voor kinderen:

  • Je kind kan informatie/beelden tegenkomen die niet geschikt voor hem zijn (denk aan pornosites)
  • Cyberpesten komt veel voor, vaak door leeftijdsgenootjes maar soms ook door anderen.
  • Als je kind per ongeluk gegevens of foto’s deelt, kan dit aanleiding geven tot (seksueel) misbruik.
  • Accounts kunnen gehackt worden, zeker als je kind per ongeluk te eenvoudige wachtwoorden kiest of ze deelt met vreemden. Daarom is het goed om zelf ook te bekijken waar je kind toegang toe heeft. Geef je kind bijvoorbeeld geen toegang tot jouw account op sites waar je zelf aankopen doet en ook niet tot het account voor je Smart Home.

De eerste stap: goede voorlichting

Kinderen zijn zich vaak niet bewust van de gevaren. Het is dus aan de ouders om de gevaren aan hun kinderen uit te leggen. Probeer dit op een vriendelijke en duidelijke manier uit te leggen. Een goede voorlichting is niet hetzelfde als een lange preek over wat allemaal niet mag! Probeer je kind in te laten zien welke dingen wel of niet verstandig zijn. Bij jongere kinderen kun je een beetje meekijken met wat ze aan het doen zijn. Bij oudere kinderen wordt dat lastiger. Maak dan duidelijk dat je kind altijd bij jou kan aankloppen als er iets niet goed is gegaan. Onthoud dat kinderen ook na een goede voorlichting gemakkelijk fouten kunnen maken.

Stel duidelijke regels

Het is lastig om het online gedrag van je kinderen te controleren. Maar je kunt wel een aantal heldere regels opstellen. Het liefst kies je voor slechts enkele regels, want een hele lijst beperkingen werkt meestal averechts. Regels die sowieso verstandig zijn:

  • Deel nooit accountgegevens, wachtwoorden en adresgegevens online, en sowieso niet met mensen die je niet in het echte leven kent.
  • Deel geen foto’s en filmpjes van jezelf waarvan je niet wilt dat ze gedeeld worden. Houd er altijd rekening mee dat zelfs je beste vriend/vriendin tijdens een ruzie prive-beelden kan doorsturen naar mensen waarvan je niet wilt dat ze ze zien.
  • Gaat er iets mis? Kom dan naar je ouders en vertel wat er is gebeurd. Ze worden niet boos, maar proberen je te helpen om het op te lossen.

Veilig internet voor kinderen bestaat niet helemaal. Zelfs speciale beveiligde omgevingen kunnen omzeild worden. Het is dus altijd goed om van tevoren je kind goed in te lichten. Maak ook enkele duidelijke afspraken, zodat je kind weet wat wel en niet kan. Internettoegang verbieden is niet zinvol en is ook niet goed voor de ontwikkeling van je kind. Maar je kunt je kind wel helpen om het internetgebruik zo veilig mogelijk te houden.

Gerelateerde artikelen