Ventilatietips voor in de badkamer

Het is belangrijk om goed te verluchten, in een vochtige ruimte zoals de badkamer. Zo kan je schimmels en ook andere vochtproblemen vermijden. Een goed (werkend) ventilatiesysteem kan zeker hierbij helpen.

Waarom is het goed om te ventileren in jouw badkamer?

Een badkamer verluchten lijkt vanzelfsprekend. Toch zijn er nog steeds heel wat huizen waarbij vochtige ruimtes zoals bijvoorbeeld de badkamer ondermaats verlucht worden. Een slecht geventileerde badkamer kan leiden tot ontsierende en ook zeer ongezonde schimmels. In een slecht verluchte ruimte loop je zeker ook kans op inhalatie van radon. Ten slotte kan zeker ook een gasboiler voor problemen zorgen in kleine en minder goed verluchte (bad)kamers. Redenen genoeg om dus meer voldoende aandacht te geven een op en top ventilatie(systeem).

Welk type ventilatie moet ik kiezen?

Je ramen geregeld openzetten is een al zeker goede maatregel maar volstaat meestal niet om de grote o zo grote hoeveelheden vochtige lucht buiten te krijgen. Als je je badkamer tijdens elk seizoen zowel vocht- en schimmelvrij wilt houden kies je dan ook het best voor een goede, robuuste technische oplossing zoals bijvoorbeeld een badkamerventilator of gewoon een centraal ventilatiesysteem. Ga in het geval van een ventilatiesysteem wel voor een kwalitatief product, waarbij bijvoorbeeld onderdelen van je storkair worden gebruikt.

Badkamerventilator opties

Wil je je badkamer goedkoop, snel en ook efficiënt verluchten, dan kan de badkamerventilator een prima keuze zijn. Deze kunnen handmatig alsook automatisch bestuurd worden. Denk hier zeker ook aan een ventilator met een vochtigheidssensor,
een tijdklok of een bewegingssensor. Qua model heb je ook keuze uit een drietal uitvoeringen:
• Opbouwventilatoren: ze zijn goedkoop en ook makkelijk te installeren. Je hebt slechts een stopcontact nodig en eventueel ook een opening naar buiten via een dak of via de muren. Opbouwventilatoren zijn volledig geautomatiseerd, zodat wanneer je kiest voor een modelletje met een vochtsensor of een bewegingssensor.
• Buisventilator: dit is geschikt voor kleine badkamers. Deze ventilator wordt rechtstreeks in de afvoerbuis zelf geplaatst.
• Kanaalventilatoren: deze kunnen tussen de twee afvoerbuizen geplaatst worden. Bovendien is dit ook geschikt voor wat langere afstanden. Ze zijn bovendien ook niet zichtbaar en het geluid is ook zeer beperkt, omdat de ventilator op een andere plaats gemonteerd is.

Belangrijk tips voor het goed ventileren van een badkamer

Naast het plaatsen van een ventilatiesysteem, is het bovendien ook belangrijk om rekening te houden met enkele andere elementen, zoals gebruikte afwerkingsmaterialen en ook een regelmatig onderhoud.

• Goed onderhoud
Dankzij je woning zeer goed te onderhouden, is vaak al een groot deel van het probleem opgelost. Door deze scheidingen op te vullen met siliconen en die ook regelmatig te poetsen, kan je vochtophopingen vermijden. Wees dan ook extra waakzaam voor het vocht in de hoekjes. Dankzij je ventilatiesysteem goed te onderhouden, blijft een efficiënte werking gegarandeerd.
• Waterbestendige acrylverf
Zorg er ook voor dat de verf die je gebruikt enkel en alleen acrylverf is voor jouw badkamer. Het beschermt tegen condensatie, vocht en schimmelvorming. Dit is dus de ideale keus om vochtproblemen te voorkomen.
• Verkies waterafstotende afwerkingsmaterialen
Gebruik vooral materialen die het water afstoten. Voor tegels en zeker ook panelen kan je gips gebruiken. Gipsproducten zijn ook waterdicht. Polystyreenplaten zijn beter. Ze zijn resistent tegen water en helpen ook de energieverliezen in de badkamer te beperken.

Gerelateerde artikelen