Waar moet je opletten bij het kopen van schakelmateriaal?

Ga je schakelmateriaal aanschaffen en installeren? Check dan eerst thuis de merken en series. En hoe zat het ook alweer met aansluiten? Is er nog iets bijzonders met schakelmateriaal in vochtige ruimtes? Voordat je met schakelmateriaal aan de slag gaat, is het altijd handig om je in te lezen. In dit artikel geven we een aantal adviezen en aansluittips. Spoiler alert: één daarvan is het uitschakelen van de stroom.

Schakelmateriaal om elektriciteit te bedienen

Met schakelmateriaal worden objecten bedoeld waarmee je bijvoorbeeld apparaten in huis aan en uit zet. Denk aan stopcontacten, lichtschakelaars (‘lichtknopjes’) en dimmers. Meestal zitten ze weggewerkt in muren.

De keuze voor het juiste schakelmateriaal

Schakelmateriaal dat ingebouwd is, bestaat uit twee onderdelen. Het eerste deel is het element, zoals de schakelaar of het stopcontact. Het tweede deel wordt gevormd door een afdekplaat, zodat het geheel afgewerkt is. Een bekend merk is bijvoorbeeld de Kopp Milano HK02.

Waar moet je op letten wanneer je schakelmateriaal koopt?

Wanneer je op zoek gaat naar nieuw schakelmateriaal, let dan op de volgende punten:

  • Controleer welk merk je al in huis hebt en koop datzelfde merk. Het element en de afdekplaat moeten van hetzelfde merk zijn. De merken hebben een specifieke ontwerp en bevestigingsmethode, waardoor het niet mogelijk is om te combineren.
  • Kies voor dezelfde serie. Elementen en afdekplaten moeten voor de aansluiting dus van hetzelfde merk èn dezelfde serie zijn.
  • Let op de kleur. Schakelmateriaal is niet in veel verschillende kleuren verkrijgbaar, maar ook wittinten kunnen variëren. Een spierwit exemplaar gecombineerd met crèmekleurige exemplaren, kan na enige tijd een doorn in het oog worden.
  • Het schakelmateriaal dat wij aanbieden voldoet volledig aan de strenge eisen van de Nederlandse en Europese wetgeving.

Er zijn diverse typen schakelmateriaal te koop, je hebt dus een aantal opties.
We nemen als voorbeeld de verschillende soorten stopcontacten:

  • Geen randaarde. Dit soort stopcontact kom je tegen in oudere gebouwen en woningen.
  • Met randaarde. Dit zorgt voor extra beveiliging van het elektrische apparaat.
  • Kinderbeveiliging. Dit is onzichtbaar in het stopcontact weggewerkt. De extra kosten zijn minimaal.
  • Met een usb-aansluiting. Dit betekent dat er altijd een oplader in de buurt is en dat er ook plek is voor een gewone stekker.

Schakelmateriaal in vochtige ruimtes

Schakelmateriaal en vocht kan een griezelige combinatie zijn. Het is daarom essentieel dat je voor deze ruimtes speciaal schakelmateriaal koopt. Dit speciale vochtbestendige schakelmateriaal heeft een afsluitklep en een spatwaterdichte behuizing. Dit voorkomt kortsluiting. De spatwaterdichte stopcontacten die wij aanbieden voldoen volledig aan de (strenge) eisen die binnen de Nederlandse en Europese wetgeving van kracht zijn. Doordat we aan deze wetgeving voldoen, wordt jouw veiligheid gegarandeerd.

Ons spatwaterdichte schakelmateriaal is al helemaal compleet. Er hoeft dus geen passende afdekplaat bij gezocht te worden. Bij het aansluiten is het raadzaam rekening te houden met een grondkabel met aardscherm (YMvK-as) of een buitenkabel (XMvK).

Aansluittips voor schakelmateriaal

Als al het benodigde materiaal in huis is, kan er begonnen worden met de installatie. Hieronder geven we enkele aansluittips:

  • Elektriciteit uitschakelen. Controleer of er nog spanning op de bedrading staat door een spanningszoeker te gebruiken.
  • Neem de bedrading uit de muur en knip het op de gewenste maat met een kniptang. Let erop dat je de bedrading niet te kort knipt.
  • Na het knippen, kun je strippen. Houd ongeveer anderhalve centimeter afstand van het uiteinde van de bedradingen. Het gebruik van een striptang is voor dit onderdeel een aanrader. Hiermee gaat het makkelijk en snel.
  • De bedrading kan aangesloten worden op de contactpunten van het nieuwe schakelmateriaal. In de achterkant kan de bedrading vastgeklemd worden.
  • Het nieuwe schakelmateriaal heb je nu aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Het inbouwelement plaats je in de muur en schroef je vast.
  • De voorkant van het inbouwelement, haal je eraf, zodat je de afdekplaat kunt monteren. Hiervoor kun je een standaard schroevendraaier gebruiken. Achterop het element zie je een klemmetje zitten, die je los mag maken. Hierdoor komt de ring los van het element en kan de afdekplaat eroverheen geschoven worden. Vervolgens zet je het klemmetje weer terug en kan de voorkant vastgezet worden.

Gerelateerde artikelen