Wat is een anhydriet vloer?

Van plan om een nieuwe vloer aan te leggen? Dan is het handig om te weten welke type vloeren er allemaal zijn. In dit artikel zullen we uitleggen wat een anhydriet vloer is. Daarbij benoemen we een aantal voordelen en vervolgens de nadelen ten opzichte van andere vloeren.

Een anhydriet vloer is een dekvloer die vloeibaar op de constructievloer wordt aangebracht.
Een anhydriet vloer bestaat uit gips, zand water en hulpstoffen. Nadat de hoogte is bepaald wordt de anhydriet vloer gegoten met een slang en na het gieten met een rei waterpas gemaakt.

Doordat de vloer vloeibaar wordt aangelegd geeft de nivellerende werking van de anhydriet vloer een strak en glad oppervlak waar de definitieve vloerafwerking direct op aangebracht kan worden. Het aanbrengen van een egalisatiemateriaal is dus niet meer nodig.  Door de dichtheid en de eigenschap van goede warmtegeleider is de anhydriet vloer zeer geschikt voor het toepassen van vloerverwarming. Door de vloeibare eigenschap tijdens het aanbrengen worden de slangen van de vloerverwarming geheel omsloten wat een perfecte warmteoverdracht met zich mee brengt.

Om krimp, uitzetten en scheurvorming te voorkomen dient rondom de vloer, tegen de wanden een isolatie materiaal aangebracht te worden van tenminste 5 mm.
De gebruikelijke dikte van een anhydriet vloer is tussen de 50 en 60 millimeter wanneer weinig ruime beschikbaar is, is een minimale dikte van 30 mm mogelijk.
Bij toepassing van vloerverwarming is een minimale vloerdikte van 60 mm vereist.

Wat is de droogtijd van de anhydriet vloer

De droogtijd van de anhydriet vloer is 1 cm per week, na de droogtijd kan de definitieve vloerafwerking aangebracht worden. Met bouwdrogers kan de droogtijd verkort worden, het toepassen van de bouwdrogers moet wel gebeuren volgens een protocol die de leverancier opgeeft. De vloer is 24 uur na aanleg al wel beloopbaar.
PVC, parket, laminaat, tegels etc. zijn afwerkingen die prima aangebracht kunnen worden op de vloer. Het is raadzaam om voor het aanbrengen van de definitieve vloerafwerking een vochtmeting uit te laten voeren om te bepalen dat de vloer droog genoeg is. Vaak kan de leverancier van de vloerafwerking deze meting uitvoeren. Anhydriet vloeren zijn alleen geschikt voor toepassingen binnen, in vochtige ruimtes kunnen deze vloeren niet toegepast worden.
De voor- en nadelen van deze vloeren zetten we nog even op een rijtje:

Voordelen:

Een anhydrietvloer heeft de volgende voordelen:

  • Geen bewapeningsnet nodig.
    • Snel aan te brengen.
    • Beloopbaar 1 dag na aanleg.
    • Goede warmte geleider.
    • Grote oppervlaktes zonder naden mogelijk.
    • Direct na aanleg een vlakke ondergrond.

Nadelen:

Een anhydrietvloer heeft de volgende nadelen:

  • Alleen voor binnen toepassingen.
  •  Niet toepasbaar in vochtige ruimtes.
  •  Door nivellerende karakter geen afschot mogelijk.

    Soms ontstaat er na drogen een vliesje op de vloer dit komt omdat het kalk uit de specie reageert op de lucht om de definitieve vloerafwerking goed te laten hechten dient dit laagje verwijderd te worden door de vloer te schuren.

Bron: Solidfloors.nl

Gerelateerde artikelen