Wat is underlayment en hoe kun je het in jouw woning plaatsen?

Veel mensen hebben in deze vreemde periode extra vrije tijd die ze graag nuttig in willen vullen. Een mooie manier om de extra tijd die je nu gegund is zinvol in te vullen het verbeteren van jouw woning. Wanneer je in en rondom je huis gaat klussen en uitkomt op vragen zoals ”Wat is underlayment?”, ”Wat kun je met underlayment?” of ”Waar is underlayment precies goed voor?”, lees dan zeker verder om jouw vragen beantwoord te krijgen.

Wat is underlayment nu eigenlijk?

Feitelijk gezien is underlayment een multiplexplaat met een tong en een groef. Veel mensen omschrijven underlayment echter als een bekend plaatmateriaal en een bekende variant van multiplex, maar dit is een te simpele bewoording waarbij de belangrijkste zaken (de tong en groef) ontbreken. De tong en groef zijn namelijk eigenschappen, waardoor een underlayment plaat strak tegen elkaar geplaatst kan worden. Door de tong en de groef zijn de underlayment platen ook gemakkelijker te verwerken. Het prettig te gebruiken materiaal genaamd underlayment is opgemaakt uit een specifieke kruislings verlijmde oneven fineerplaten. Door het materiaal op deze manier te produceren, is het amper onderhevig aan de invloed van temperatuurwisselingen of vocht en zal het dus niet zomaar uitzetten of krimpen. Ook is underlayment barst- en- scheurproof.

Duurzaam underlayment wordt gebruikt in vele bouwprojecten. Het word tonder meer veel gebruikt voor, onder meer, vloeren, dakbeschot, wanden en plafonds. Doordat underlayment vanwege de tong en groef enorm goed in elkaar te plaatsen is, is het materiaal zeer goed te gebruiken voor uiteenlopende projecten en ruimtes binnen jouw woning. Zo is underlayment bijvoorbeeld goed geschikt wanneer je bijvoorbeeld een etage aan de woning wil toevoegen en een zoldervloer moet bouwen. Underlayment is hiervoor goed te gebruiken omdat het zeer gemakkelijk te bevestigen is aan de balklaag.

Welke soorten underlayment zijn er?

Underlayment is in principe in de basis altijd hetzelfde, maar er zijn wel diverse soorten underlayment. De soorten variëren in eigenschappen zoals zichtzijden en kwaliteit, maar ook in dikte en afmetingen. Er zijn bijvoorbeeld underlayments beschikbaar met diktes van 9 millimeter, 12 millimeter en zelfs 21 millimeter. De afmetingen kunnen variëren tussen bijvoorbeeld 122 bij 244 centimeter, maar ook 61 bij 244 centimeter zijn.

De eerdergenoemde eigenschappen zoals de afmetingen en de dikte van het underlayment, zijn kenmerkend voor de toepassing waarvoor het materiaal geschikt is. Simpel gezegd: voor verschillende doelen gebruik je een ander type underlayment. Voor het voorbeeld van de zoldervloer wat we eerder in dit artikel aanhaalden zou je bijvoorbeeld een underlayment met een dikte van 18 millimeter kunnen gebruiken. Wees je er wel van bewust dat ook bij underlayment geldt dat je krijgt waar je voor betaalt; lijkt de prijs te goed om waar te zijn? Dan is dit meestal ook het geval. Kies dus voor underlayment van een goede kwaliteit, bijvoorbeeld van Fins Vuren. Het materiaal van dit merk is wat prijziger, maar hiervoor krijg je ook underlayment terug van een hoge kwaliteit wat gemakkelijker te bewerken en te plaatsen is dan een goedkoper underlayment van bijvoorbeeld het merk Elliottis Pine.

Hoe moet je underlayment platen leggen?

Ten slotte is het natuurlijjk belangrijk dat je weet hoe je dit fijne materiaal kunt plaatsen. Je kunt met underlayment werken met twee hele belangrijke basisregels:

1. Zorg dat de balklaag egaal en goed vlak is (Zo voorkom je problemen als gevolg van reactie van het materiaal op weersomstandigheden, of wanneer vocht ertoe leidt dat het gaat ‘werken’, en zorg je dat je de vloer waterpas kunt krijgen);

2. Zorg dat de platen nooit vast tegen een muur worden geplaatst. Wanneer ze strak tegen de muur gezet worden en er geen speling overblijft, dan ga je tegen problemen aanlopen wanneer het materiaal gaat ‘werken’ door vocht. Wanneer je wat speling overlaat voorkom je dat de underlayment bol gaat staan wanneer het vochtig wordt.

Ben je er al uit hoe jij underlayment gaat toepassing bij het klussen in je woning? Hieronder kun je de diverse soorten underlayment nog eens goed bekijken. Alvast veel succes met de klus!

Gerelateerde artikelen