Wat voor effect heeft de eikenprocessierups op je huisdieren?

De eikenprocessierups vormt de afgelopen jaren steeds meer een plaag in ons land. De rups die zich nestelt op de eikenboom kan namelijk vervelende klachten veroorzaken bij ons als mens. Denk hierbij aan die jeukneus en rode uitslag die ineens op komt zetten na een wandeling langs de eikenbomen. Maar wat voor effect heeft het beestje eigenlijk op onze lieftallige huisdieren? In dit artikel vertel ik je wat de rups bij je hond, kat en/of paard kan doen en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Klachten die je huisdieren kunnen krijgen

De eikenprocessierups bestrijden heeft ook zeker zin voor je huisdieren. Deze kunnen namelijk, net als wij, vervelende klachten krijgen. Je huisdier kan je dit natuurlijk niet vertellen, maar vaak merk je het wel aan het beestje. De volgende klachten kunnen een teken zijn dat je hond, kat of paard te dichtbij is geweest bij een eikenprocessierups. Omdat deze dieren vaak met hun hoofd in aanraking komen met de brandharen, zullen de klachten dan ook vaak te merken zijn rondom de ogen, lippen en tong. Hierbij kun je denken aan gezwollen lippen, veel kwijlen en traanogen. Daarnaast kan je huisdier ook misselijk worden of last hebben van sloomheid.

Let op je huisdieren

Het is erg belangrijk om in het eikenprocessierups seizoen je huisdier goed in de gaten te houden. Zorg ervoor dat deze niet in de buurt van eikenbomen komt. Bij een hond is dit makkelijker dan bij een kat omdat je zelf bepaalt waar je je hond uitlaat. Loop je hierbij standaard langs één of meerdere eikenbomen? Vermijd deze dan nu of lijn je hond aan als je toch in de buurt komt van een eikenboom. Voor katten en paarden geldt ook, probeer deze zo ver mogelijk uit de buurt te houden bij de bomen. Daarnaast is het goed om je huisdier extra in de gaten te houden. Krijgt deze last van klachten, houd dan rekening met de eikenprocessierups.

Actie ondernemen of afwachten

Maar wat als je huisdier klachten krijgt die afkomstig lijken van de eikenprocessierups? Dan is er nog niet gelijk reden tot paniek. In de meeste gevallen trekken de klachten na een tijdje vanzelf weg. Gebeurt dit niet of worden de klachten erger? Neem dan contact op met de dierenarts. Deze kan je helpen je viervoeter weer helemaal fit te krijgen. In de tussentijd is het wel belangrijk om je huisdier goed in de gaten te houden en deze natuurlijk extra te verwennen.

Gerelateerde artikelen