5 manieren om de gevel van jouw woning te bekleden

Ga je binnenkort een nieuw huis bouwen? Of ben je van plan om jouw bestaande woning uit te bouwen? Dan moet je verschillende keuzes maken. Zo moet je onder meer bepalen hoe de gevel eruit komt te zien. Omdat er verschillende manieren zijn om jouw gevel te bekleden, is dit vaak een stuk lastiger dan mensen op voorhand denken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Wij zetten hier 5 manieren om de gevel van jouw woning te bekleden op een rijtje.

1. Bakstenen

De gevels van de meeste woningen in Nederland worden bekleed met bakstenen. Vandaar dat je waarschijnlijk als snel aan deze gevelbekleding denkt als je een nieuw huis gaat bouwen of een uitbouw wilt realiseren. Niet gek, want bakstenen zijn relatief goedkoop. Bovendien zijn ze in allerlei soorten verkrijgbaar. Vind je de ‘standaard’ rode baksteen wat saai? Kies dan voor een donkere of lichtere variant. Er zijn tegenwoordig zelfs bijzondere bakstenen te koop.

2. Steenstrips

In Nederland worden meer en meer prefab woningen gebouwd. Voor het bekleden van de gevels van deze woningen worden vaak steenstrips gebruikt. Deze strips kunnen gemaakt worden van gerecyclede stenen, maar ook van kunststof. Doordat ze de uitstraling hebben van bakstenen, zijn ze vaak niet van deze gevelbekleding te onderscheiden. Het aanbrengen van deze gevelbekleding kost relatief weinig tijd en bovendien zijn ze vaak goedkoper dan bakstenen.

3. Sierpleister

Gevels van huizen in ons land worden ook regelmatig voorzien van sierpleister. Sommige mensen bekleden hun gevel hier volledig mee, terwijl anderen bijvoorbeeld alleen het bovenste gedeelte in sierpleister hullen. Eén van de grootste voordelen van sierpleister is dat het goed te gebruiken is in combinatie met isolatiemateriaal. Daarnaast is het relatief snel aan te brengen en beschermt het tegen vocht. Nadeel van sierpleister is dat het kan verkleuren door de zon.

4. Hout

Wil je graag een landelijk en modern huis bouwen? Dan gaat jouw voorkeur mogelijk uit naar een gevel van bakstenen. Je kunt er ook voor kiezen om jouw gevel (deels) te bekleden met hout. Dit soort gevelbekleding wordt sinds jaar en dag veelvuldig gebruikt bij woningen in ons land. Grote kans dat er bij jou in de buurt ook een huis staat waarvan de gevel gedeeltelijk bekleed is met hout. Het voordeel van hout is dat het in iedere gewenste kleur te verven is. Daarnaast geeft het jouw woning een warme uitstraling. Nadeel is dat hout relatief veel onderhoud vergt.

5. Kunststof

Gaat jouw voorkeur niet uit naar een volledige bakstenen gevel? Dan kun je voor hout kiezen. Een andere optie is kunststof gevelbekleding. Dit materiaal is ideaal voor mensen die weinig tot geen onderhoud uit willen voeren aan hun gevel. Extra bijkomstigheid is dat kunststof in allerlei soorten en maten verkrijgbaar is. Je kunt zelfs voor kunststof gevelbekleding met houtnerf kiezen.

Gerelateerde artikelen