5G en smart home apparaten; wat zijn de voordelen?

Het nieuwe netwerk 5G is inmiddels geintroduceerd in Nederland en tegen 2015 zullen we allemaal op dit snelle netwerk zitten. Maar hoe zit het eigenlijk met het gebruik van 5G in een smart home? Dat lees je hier!

Wat zijn de voordelen van 5G?

5G is sneller ten opzichte van de voorgangers 3G en 4G. Er zijn uitspraken gedaan dat 5G zelfs honderd keer sneller zou zijn en het lijkt er inderdaad op dat dit zo is. De snelheid van 5G kan namelijk oplopen tot 20Gb per seconde en dat nogal een verschil met de voorganger 4G. Ook het verschil met het gemiddelde wifi-netwerk zal substantieel groot zijn en dan wordt het dus interessant als je een smart home hebt. Met 5G zal de verbinding niet alleen sneller en stabieler zijn, maar je hebt daarnaast ook overal en altijd toegang tot je smart apparaten en staan deze constant in verbinding met elkaar. Met wifi heb je soms nog problemen dat apparaten niet met elkaar kunnen verbinden door een beperkte wifi-bandbreedte, maar dankzij 5G is dit verleden tijd.

Nieuwe generatie smart apparaten

Fabrikanten van smart apparaten spelen uiteraard slim in op de komst van 5G. Dit snelle netwerk biedt namelijk nieuwe mogelijkheden ten voordele van de consument. De belangrijkste verschillen met de “oude” generatie smart apparaten zijn:

  • Apparaten die altijd aan staan, slurpen minder energie.
  • Apparaten worden aan elkaar gekoppeld met een simkaart.
  • Alle gezinsleden kunnen continu genieten van optimale verbinding.
  • Er zit vrijwel geen vertraging in het uitzenden van beeld en geluid: alles is bijna in real-time.

Smart apparaten staan altijd aan

Tegenwoordig hebben mensen behoefte aan apparaten die constant ingeschakeld zijn. Denk maar bijvoorbeeld aan veiligheidscamera’s die de hele tijd beelden moeten opnemen. Ook kost het natuurlijk veel bandbreedte en dat pakt negatief uit voor andere smart apparaten in huis. Dit alles maakt het gebruik van smart apparaten weer minder aantrekkelijk, aangezien het dus veel energie en bandbreedte kost. Met 5G heb je dit probleem niet meer. Er is dan ruim voldoende bandbreedte en kun je die beveiligingscamera dus 24 uur per dag laten opnemen, zonder dat dit ten koste gaat van andere apparaten. Ook zijn de apparaten slim genoeg om zelf te bepalen op welk moment ze meer of minder energie moeten gebruiken.

Simkaart

Smart apparaten die gebruikmaken van 5G worden waarschijnlijk met een aparte sim-tray of met een vooraf geïnstalleerde sim geleverd. Met deze simkaart kun je het apparaat met het 5G netwerk verbinden en dus heb je geen Bluetooth of andere verbindingsmethoden meer nodig. Apparaten die met simkaarten werken zijn gebruiksvriendelijker, omdat je ze niet steeds opnieuw met het wifi-netwerk moet laten verbinden.

Iedereen tegelijk online

5G biedt veel bandbreedte dus het hele huishouden kan optimaal genieten van goede connectiviteit. Aangezien alle smart apparaten hetzelfde verbindingsprotocol volgen, zal de connectiviteit ook efficiënter werken. Neem nu bijvoorbeeld een smart rookmelder: deze detecteert rook en zal meteen de hulpdiensten contacteren. Er zijn dus minder handelingen nodig.

Real-time

Heb je een beveiligingscamera? Dan zal deze de beelden bijna in real-time naar je telefoon of tablet doorsturen. De vertraging bevat slechts enkele milliseconden, dus voor ons is dat vrijwel niet waar te nemen. Dit is ook wel erg fijn als je gebruikmaakt van smart sloten. De snelheid is daarnaast ook handig als je smart speakers en een smart televisie hebt. Beeld en geluid lopen dan bijna simultaan en dat is als kijker/luisteraar natuurlijk het prettigst als je bijvoorbeeld een film opzet. Voor gamers is dit zelfs essentieel!

Smart home in de toekomst

Het huis wordt er echt “slimmer” van als alle smart apparaten met elkaar verbonden zijn met 5G. De verbinding is erg snel en stabiel, waardoor je optimaal kunt genieten van de voordelen van deze apparaten. Alle apparaten en controllers (smartphones, tablets) zitten namelijk op hetzelfde netwerk, waardoor de connectiviteit veel efficiënter verloopt. Ook is het geen probleem meer dat je met meerdere mensen in huis veel data verbruikt.

Gerelateerde artikelen