Dit moet je weten over de luchtdichtheidstest

Misschien heeft u al weleens van een luchtdichtheidstest, oftewel een blowerdoortest, gehoord. Tijdens een luchtdichtheidstest wordt de luchtdoorlatendheid van gebouwen op precieze wijze bepaald. Nadat een gebouw wordt blootgesteld aan onder- of overdruk, wordt gemeten hoeveel lucht het gebouw verlaat. Op die manier kan worden bepaald in hoeverre het gebouw luchtdicht is.

Voordelen uitvoeren meting

Met een luchtdichtheidstest uitvoeren worden luchtlekken opgespoord waardoor onnodig warmteverlies (en hoge stookkosten) kunnen worden voorkomen. Door luchtlekken op te sporen en te verhelpen, voorkomt u dus onnodig energieverbruik, waardoor u het milieu spaart. Verder kunnen er minder pollen het gebouw binnendringen zodra deze meer luchtdicht is gemaakt, wat fijn is als u, uw medewerkers of huisgenoten kampen met allergieën.

Bovendien brengt het laten uitvoeren van een luchtdichtheidsmeting, nog meer voordelen met zich mee. Zo ontvangt u na het uitvoeren van een blowerdoortest een zogenaamd EPB rapport. Dit rapport kunt u indienen om subsidie aan te vragen. Tevens kan de luchtdichtheidsmeting worden gebruikt om te bepalen of nieuwbouwhuizen aan de strenge eisen wat betreft isolatie voldoen. De luchtdichtheidsmeting duidt namelijk aan of een pand aan de gewenste mate van luchtdichtheid voldoet.

Hoe gaat zo’n meting in zijn werk?

Ook overtuigd geraakt van de meerwaarde van een luchtdichtheidstest? Wellicht vraagt u zich dan nog af hoe de uitvoering van zo’n test in zijn werk gaat. Ten eerste dient u een lekdetectiebedrijf in te schakelen om de test te laten uitvoeren. Het uitvoeren van de luchtdichtheidstest zal een uur of 3 in beslag nemen. Het gebouw kan echter gewoon in gebruik blijven, mits alles afgesloten blijft. Zo is het van belang dat alle openingen naar buiten zoals ramen, deuren en ventilatieroosters worden afgesloten, en binnenshuis de deuren open worden gezet. De blowerdoor dient bij de deur worden neergezet, waarbij een zeil de rest van de voordeuropening afsluit. Een ventilator die een speciale luchtdrukmeter bevat, zal lucht in het pand blazen, of er juist uitzuigen. Terwijl er op verschillende luchtniveaus lucht in de woning wordt geblazen of hieruit wordt gezogen, registreert een computer en bijbehorende software hoeveel lucht er verloren gaat in de woning.

Hopelijk heeft u een beter beeld gekregen van hoe een luchtdichtheidsmeting in zijn werk gaat en welke voordelen het uitvoeren van zo’n test met zich meebrengt. We wensen u veel succes met het luchtdicht maken van uw woning of bedrijfspand.

Gerelateerde artikelen