Een krabpaal kopen? Deze 5 doorstonden de test!

Een krabpaal uitkiezen kan lastig zijn. Want welke is goed voor jouw kat? En wat vind je zelf belangrijk? We lieten vijf kattenbazen verschillende krabpalen en krabmeubels testen. Hier lees je voor welke ze kozen en natuurlijk waarom.

Waarom is een krabpaal eigenlijk zo belangrijk?

Katten krabben buiten aan bomen en struiken – zo markeren ze hun territorium, houden ze hun nagels scherp en hun spieren soepel. Het zit dus in hun natuur om aan voorwerpen te krabben. Maar ook binnen moeten ze ergens aan kunnen krabben. Wil je voorkomen dat je kat aan je meubels krabt? Zorg daarom voor altijd minimaal één geschikte krabpaal in huis.

Hoe herken je een geschikte krabpaal?

Als je een verkeerde krabpaal koopt heb je kans dat je kat hem niet gaat gebruiken. Of dat de krabpaal snel stukgaat. Koop daarom altijd een krabpaal die aan de volgende eisen voldoet:

  1. De sisal: moet verlijmd en sterk zijn
  2. De krabstam: moet passen bij de lengte van je kat (moet dus hoog genoeg zijn)
  3. De bodemplaat: een krabpaal mag nooit omvallen, dus die moet groot en dik zijn
  4. Meerdere katten in huis? – Koop dan een krabpaal die voldoende slaapplekjes heeft

Maar kijk ook goed naar de behoeftes van je kat

Niet één kat is hetzelfde, ze verschillen qua leeftijd, ras en formaat. En katten hebben – net als mensen – ook een eigen karakter. En dus ook hun eigen behoeftes.

Buitenkatten komen bijvoorbeeld alleen thuis om te slapen en voor een lekker maaltje. Maar binnenkatten hebben juist uitdaging nodig. Die hebben een plek nodig waar ze hun energie kwijt kunnen en waar ze lekker kunnen krabben en klimmen.

Oudere katten doen het graag rustig aan en slapen graag. En omdat ze soms wat minder mobiel zijn, moeten hun slaapplekjes goed bereikbaar zijn. Jonge katten en kittens zijn juist actief en avontuurlijk. Die hebben een plek nodig waar ze kunnen spelen, ontdekken en waar ze ook veilig en zacht kunnen slapen.

Elke kat heeft dus een krabpaal nodig die bij zijn karakter en behoeftes past.

Maar een krabpaal mag ook mooi zijn!

Krabpalen en krabmeubels staan vaak in de woonkamer. Daarom is het wel zo fijn als het ontwerp en de kleuren ervan goed bij het interieur passen. Een krabpaal of krabmeubel kopen doe je dus niet zomaar even.

Ben je op zoek naar een krabpaal en wil je graag advies?

De krabpalenexperts van Petrebels weten echt alles over katten en krabpalen! Dus neem gerust even contact met ze op.

Gerelateerde artikelen