Lavendel snoeien: alles over wanneer en hoe!

In elke tuin zie je wel lavendel staan: in de volle grond of in een pot. Om een lavendel mooi te krijgen en te houden is een beetje onderhoud noodzakelijk. Snoei twee keer per jaar en je lavendel ziet er veel mooier uit. Zo krijg je een compacte en volle plant.
Doe je dit niet: dan krijg je met de tijd lavendel waarbij de kale takken van binnen en aan de onderkant goed zichtbaar zijn. Minder mooi en niet nodig. Het snoeien heb je namelijk zo gedaan als je weet hoe je dit aanpakt.

Lavendel snoeien wanneer?

Het snoeien van lavendel doe je twee keer per jaar: in het voor- en najaar. Je kunt het snoeien onderverdelen in hoofdsnoei en vormsnoei. Met welke snoeibeurt je begint hangt af van wanneer je de lavendel aanplant.

    • Hoofdsnoei

Snoei één keer begin april: net voordat de lavendel weer begint te groeien en na de vorstperiode. Door de lavendel goed terug te snoeien zorg je ervoor dat de hele plant voldoende zonlicht kan opvangen. Zo stimuleer je een volle groei. Doe dit elk jaar.

    • Vormsnoei

Snoei één keer in september: na de bloei kun je meteen snoeien. Snoei dan alleen de bovenkant. Doe dit ook elk jaar. Zo blijft je lavendel mooi van model.

Lavendel snoeien: de hoofdsnoei in april

De hoofdsnoei klinkt als veel werk, maar dat is het zeker niet. Als je weet hoe je het moet aanpakken en als je scherp snoeigereedschap gebruikt is het zo gedaan. Volg daarom de omschrijving hieronder.

Hoofdsnoei: de basis

Tijdens de hoofdsnoei mag je de lavendel terugsnoeien tot net boven het kale hout. Je mag dus best flink terugsnoeien. Kijk goed waar het kale hout begint en knip net daarboven af. Je laat dus nog wel een stukje groen over. Helemaal terugsnoeien tot het kale hout is geen goed idee. Dan heb je kans dat je lavendel helemaal niet meer uitloopt.

Snoeigereedschap: het makkelijkste is om voor de hoofdsnoei een snoeischaar te gebruiken. Je knipt zo de dikkere takken eenvoudig door.

Jonge lavendel snoeien

Rond eind april is het aan te raden om jonge lavendel nog eens extra te snoeien. Snoei deze keer niet te ver terug. Knip alleen de nieuw gevormde toppen aan de bovenkant van de lavendel af. Zo stimuleer je een compacte groei. Nieuwe scheuten zullen zich dan extra gaan ontwikkelen. Snoei het eerste jaar dus twee keer extra. Zo krijg je gegarandeerd een vollere lavendelplant. De bloei zal daardoor wel iets later komen, maar dat is het zeker waard!

Snoeigereedschap: het snelst is om een heggenschaar te gebruiken bij het afknippen van alleen de toppen.

Een oude lavendel terugsnoeien

Is je lavendel helemaal uit model of zie je veel kaal hout? Dan kun je proberen om de lavendel helemaal terug te snoeien. Het liefst zo klein mogelijk. Bij deze snoeibeurt knip je dus wel in het kale hout. Er zit wel een risico aan vast. Je hebt kans dat de lavendel misschien niet meer uitloopt.

Hoe groot is de kans dat je lavendel weer uitloopt? De kans op een mooie lavendel is afhankelijk van de standplaats, omstandigheden en of er veel nieuwe scheuten te zien zijn. Zie je tussen het weggeknipte kale hout veel nieuwe scheuten? Dat is mooi! Dan is de kans groot dat je lavendel toch nog bijkomt. Nu het oude hout is weggehaald krijgen deze scheuten namelijk weer meer zonlicht en ruimte om te groeien. Zie je weinig tot geen nieuwe scheuten en staat je lavendel op een schaduwrijke standplaats? Dan kun je ook overwegen om de oude lavendel te vervangen voor een nieuwe lavendelplant.

Handig om te weten:

De Lavendula augustifolia verdraagt het terugsnoeien het beste.

Lavendel snoeien: de vormsnoei in september

Vormsnoei: de basis

In augustus en september zal lavendel langzaam uitbloeien. Je kunt lavendel meteen na de bloei snoeien. Je knipt dan de uitgebloeide bloemen en het bovenste stuk van het groen af. Breng de lavendel zo weer in de gewenste vorm. Bijvoorbeeld: mooi egaal of met een mooie bolling. Gebruik hiervoor een snoeischaar of een heggenschaar.

Let op!

Bij de vormsnoei is het belangrijk om een flink stuk groen over te laten en niet te ver terug te snoeien. Deze bovenste groene laag beschermt de lavendel namelijk tijdens de vorstperiode.

Lavendel drogen: een heerlijke geur in huis!

Lavendel is meestal niet in één keer helemaal uitgebloeid. Je kunt wachten tot alle bloemen helemaal zijn uitgebloeid of je kunt gewoon snoeien. Ga je toch voor snoeien? Gebruik de mooie rijpe bloemen dan nog voor in huis!

    • Lavendel los in een glazen potje

Wil je de nog rijpe bloemen niet zomaar weggooien? Laat ze van te voren even goed drogen. Zet ze dan eenvoudig in een glazen potje. Mooi voor op tafel en je geniet nog even van de heerlijke lavendelgeur. Kost weinig moeite en leuk voor in huis!

    • Lavendel geurzakje maken

Haal de bloemen van de steel en zorg dat ze goed drogen. Wanneer de bloemen goed droog zijn, maak je ze losser met je vingers. Doe ze daarna in een linnenzakje en hang deze bijvoorbeeld in je linnenkast. Ruikt heerlijk!

    • Bosje lavendel maken

Maak een mooi bosje van de afgeknipte stelen met nog rijpe bloemen. Hang dit bosje bijvoorbeeld ondersteboven in het toilet. De lavendel geeft een heerlijke geur en droogt mooi op. Wanneer de lavendel goed opgedroogd is kun je het bosje ook nog als droogboeket gebruiken. Leuk voor in een vaas!

Tip!

Het beste resultaat krijg je met bloemen die nog goed rijp zijn. Knip de bloemen niet af op een regenachtige dag. Als de bloemen nog vochtig zijn kunnen ze later bruin verkleuren. Van alle soorten lavendel blijft de Lavendula angustifolia ‘Hidcote’ het mooist van kleur.

Bron: Plantengrow.nl

Gerelateerde artikelen