Zo maak je je tuin of terras klaar voor de zomer!

Het terras of de tuin klaarmaken voor de zomer kan soms best veel tijd kosten. Daarom hebben wij voor jou hieronder een handig stappenplan beschreven, zodat het jou zo min mogelijk moeite kost om je terras of tuin helemaal klaar voor de zomer te maken. Laat het zonnetje dus maar snel schijnen!

Stap 1: Een frisse start

Je tuin heeft een paar maanden in een diepe winterslaap doorgebracht, waarin hij van alles te verduren heeft gehad. Regen, sneeuw en vorst laten namelijk nogal hun sporen achter en wellicht liggen er nog allemaal bladeren op de grond van de herfstperiode. Het wordt dus weer hoog tijd om je tuin weer klaar voor de zomer te maken!

Zet de groene gft-bak klaar, trek een makkelijke outfit aan en ga meteen aan de slag. Begin met het verwijderen van alle bladeren en takken van de grond en zorg ervoor dat er weer ruimte komt voor nieuwe plantjes. Haal ook alle kapotte bloempotten en vazen weg en maak hier eventueel een mozaïek van. Overigens hoeven niet alle oude bomen en planten meteen verwijderd te worden, want sommige hebben alleen een snoeibeurt nodig en kunnen daarna weer even mee.

Stap 2: Terras of tuin schoonmaken

Is je tuin nu helemaal vrij van oude bladeren, losse takken en kapotte bloempotten? Dan kun je nu beginnen met schoonmaken! Het is namelijk zonde om allerlei nieuwe beplantingen op een vuil terras te gaan plaatsen. Maak gebruik van een hogedrukreiniger en spuit de tegels van het terras schoon. Spoel de boel net zo lang door tot de groene aanslag verdwijnt en doe ook meteen al het tuinmeubilair af met een vochtig doekje. Binnen no time ziet alles er weer spic en span uit!

Stap 3: Brainstormen

Nadat de tuin en het terras weer helemaal proper en opgeruimd is, wordt het tijd om vers groen toe te voegen. Ga niet meteen als een kip zonder kop naar het tuincentrum om allerlei plantjes en tuinaccessoires te kopen, maar denk vooraf goed na wat je graag zou willen.

Wil je bijvoorbeeld veel groen, maar weinig onderhoud? Of heb je wel tijd en zin om allerlei bloemen en planten te plaatsen en te onderhouden? Houd ook rekening met de kleurschakering van de bloemen en planten, want het is mooi als deze kleuren een beetje bij elkaar passen. Denk verder na over de indeling van de tuin en het terras. Als je van plan bent om een nieuwe tuinset te kopen, dan is het slim om van tevoren op te meten of deze tuinset niet te groot of juist te klein is voor jouw tuin of terras.

Extra tip: Woon je in België? Bezoek dan een tuincentrum in Gent of een tuincentrum in Brussel en doe direct inspiratie over de indeling van jouw tuin of terras.

Stap 4: Planten

Als je groene vingers hebt, dan wordt het tijd om de bloemen en planten in je tuin te planten. Let erop dat sommige plantsoorten veel of juist weinig licht nodig hebben, dus houd ook rekening met de schaduwstand in je tuin. Check daarom altijd het label als je de planten koopt. Het is sowieso goed om het label te lezen, want hier staat ook op in welke periode van het jaar je de bloemen en plantjes het beste kunt planten of zaaien. Je kunt hier research over doen online of informatie over opvragen via jouw lokale winkel. In België kun je hier sowieso goede informatie overkrijgen door te bezoek te brengen aan een tuincentrum in Bornem.

Stap 5: Tuin onderhouden

Je tuin is nu bijna klaar voor de zomer! Alles is nu immers opgeruimd en schoongemaakt en je hebt groen toegevoegd. De laatste stap is nu om de tuin ook regelmatig te onderhouden. Geef al het groen dus voldoende water en knip de boel zo nu en dan netjes bij. Op deze manier zorg je ervoor dat niets doodgaat en dat je geen wildgroei aan onverzorgde planten krijgt. Verder is het aan te raden om regelmatig het terras met een bezem schoon te vegen, zodat je straks niet alweer met de hogedrukreiniger aan de slag moet.

Gerelateerde artikelen