Ontspannen tv kijken: lees deze interieurtips

Zit jij het liefst ook iedere avond voor de tv? Dan is het verstandig om jouw zithoek eens onder de loep te nemen. Wellicht kun je een paar dingen in het interieur aanpassen voor nog meer comfort. Met de tips uit het onderstaande artikel kun je zeker ontspannen tv kijken! Je leest onder andere hoe je nekklachten voorkomt, wat de beste hoogte is voor de tv en waarom een draaifauteuil de ideale stoel is voor de zithoek.

Beste hoogte voor televisiescherm

Om de ideale hoogte van het scherm te bepalen, moet je plaatsnemen op jouw favoriete plekje in de woonkamer. Zorg ervoor dat je vanaf deze plek het hoofd vrij recht kunt houden terwijl je naar het scherm kijkt. Dit kan nekklachten voorkomen. Staat de tv eigenlijk te laag en gebruik je een tv-meubel? Overweeg dan om het scherm aan de muur te hangen met een muurbeugel. Er zijn eventueel draaibare en kantelbare tv-beugels verkrijgbaar waarmee je de perfecte kijkpositie kunt creëren. Een andere oplossing is om een hoger tv-meubel aan te schaffen.

Afstand tot het televisiescherm

De ideale afstand tussen jouw zitplaats en de tv zou je als volgt kunnen berekenen: meet de schermgrootte van de tv (diagonaal en in inches) en vermenigvuldig dit getal met 6. De uitkomst is de ideale afstand tot het scherm in centimeters. Voorbeeld: de tv heeft een schermgrootte van 40 inch. 40 x 6 = 240. Dus de afstand is 240 centimeter. Gebruik deze afstand als richtlijn, maar houd ook rekening met jouw persoonlijke voorkeur.

Goede en comfortabele zithouding

Op een loungebank kun je heerlijk onderuitgezakt tv kijken. Maar om rug- en nekklachten te voorkomen, kun je beter plaatsnemen op een luie stoel. Op zo’n relaxfauteuil kun je een betere zithouding aannemen en toch heerlijk ontspannen. Voor de aller beste kijkbeleving schaf je een draaibare fauteuil aan. Zo kun je de stoel heel gemakkelijk aanpassen op jouw ideale kijkpositie.

Juiste raamdecoratie in de woonkamer

We kijken allemaal uit naar de zonnige zomerdagen. Maar de zonnestralen kunnen het tv-kijken toch wat minder aangenaam maken. Door het felle licht kun je het scherm lastig zien en begin je te knijpen met de ogen. Dat is helemaal niet zo ontspannen! Hang daarom geschikte raamdecoratie op in de woonkamer. Denk aan verduisterende gordijnen, duo rolgordijnen om de lichtinval te regelen of jaloezieën die je gemakkelijk kunt bedienen. Met de juiste raambekleding kun je zelfs op een zonnige dag een donkere ruimte creëren voor een knusse filmmiddag.

Gerelateerde artikelen