Wat moet je doen als er kurk in je wijn zit?

Voordat je wijn in kunt schenken, moet je de fles eerst openen. Als de fles een draaidop heeft, is dit een fluitje van een cent. Heeft hij een kurk? Dan kan het een uitdaging worden. Je wilt de kurk immers in zijn geheel uit de fles halen, want kurk in de wijn is geen pretje. Hoe voorzichtig je ook bent, er kunnen altijd kleine stukjes kurk in de wijn komen. Daarom vertellen wij je hier wat je kunt doen als dit jou overkomt.

Beïnvloedt kurk de smaak van wijn?

Je hebt ongetwijfeld weleens iemand horen zeggen dat wijn naar kurk proeft. Lange tijd werd gedacht dat dit kwam door de kurk in de fles, maar inmiddels weten we wel beter. Ook wijnen met draaidop kunnen namelijk naar kurk smaken. Deze smaak kan aan de wijn gegeven worden door de vaten waarin het zit. Als wijnflessen op een verkeerde manier schoongemaakt worden, kan wijn ook een kurksmaak krijgen.

De kurk zelf is niet de oorzaak van de kurksmaak aan wijn. Lukt het je niet om de kurk in zijn geheel uit een Riesling wijn te trekken? Dan kunnen er kleine stukjes in de wijn terechtkomen. Dit kan ook gebeuren als je de kurkentrekker volledig door de kurk draait. Deze kleine stukjes beïnvloeden de smaak van wijn niet, waardoor jij je hier geen zorgen over hoeft te maken.

Filter de stukjes kurk uit de wijn

Ondanks dat kleine stukjes kurk de smaak van wijn niet beïnvloeden, is het niet lekker als ze in je mond belanden. Vermoed je dat er kurk in je wijn terecht is gekomen? Filter de stukjes kurk dan uit de wijn. Schenk de wijn in de glazen en vis de stukjes kurk eruit met een lepeltje. Doe dit niet met je vingers, zeker niet als je de wijn aan anderen serveert. Je kunt de wijn ook door een zeef gieten en vervolgens opvangen in een karaf. De stukjes kurk worden op deze manier opgevangen, waardoor ze niet in de wijn terechtkomen.

Tips om kurk in wijn te voorkomen

Het is geen pretje als je een slok van je rosé wijn neemt en vervolgens voelt dat er een stukje kurk in je mond zit. Reden genoeg om te voorkomen dat er kurk in je wijn terechtkomt. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Wij hebben hier een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

– Draai de kurkentrekker niet te ver door
Om de kurk uit een wijnfles te krijgen, gebruik je een kurkentrekker. Draai deze ver genoeg in de kruk, maar voorkom dat hij er doorheen gaat. Als je hem er volledig doorheen draait, komen er stukjes kurk in de wijn.

– Kies voor wijn met een draaidop
Heb je al meermaals stukjes kurk in je wijn gehad? Dan frustreert dit je misschien. Er is een manier om hier voor eens en voor altijd mee af te rekenen. Als je voor wijn met een draaidop kiest, hoef je niet langer bang te zijn voor kurk in je wijn.

Gerelateerde artikelen