Hoe onderhoud je EPDM?

Als je dak bekleed is met EPDM wil je natuurlijk weten hoe je dit materiaal onderhoudt. De kans is groot dat je al weet dat EPDM dakbedekking onderhoudsvriendelijk is, maar dit betekent natuurlijk niet dat je niets hoeft te doen. Voer daarom een paar taken uit zodat je langer geniet van een lekkagevrij dak dat bedekt is met EPDM.

EPDM reinigen

Het is bijvoorbeeld verstandig om het EPDM met enige regelmaat schoon te maken. Je moet hierbij nooit, maar dan ook echt nooit, verontreinigde en/of chemische producten gebruiken. Daarnaast zijn olieachtige schoonmaakmiddelen ook niet geschikt. Ze zijn namelijk niet goed voor de dakbedekking, terwijl ze ook nog eens een negatieve werking op het milieu hebben. Een simpel huis, tuin en keukenmiddeltje is dan wel weer geschikt. Gebruik bijvoorbeeld simpelweg water met groene zeep. Maak deze mix en breng deze vervolgens aan met een bezem of borstel. Na het schoonmaken moet je uiteraard ook nog het dak en de daktrimmen afspoelen, er mogen geen vetresten van de groene zeep achterblijven.

EPDM onderhouden

Een EPDM dak heeft weinig onderhoud nodig. Het is dus een fluitje van een cent om je dakbedekking mooi te houden. Bovendien blijft het EPDM lang goed, het materiaal heeft namelijk een levensduur van ruim 50 jaar. Wel is het belangrijk dat je het dak minstens eenmaal per jaar bladvrij maakt. De hemelwaterafvoeren raken hierdoor namelijk niet verstopt, dus er blijft ook geen water op je dak liggen. Je zult hierdoor normaliter geen last krijgen van een lekkage. Gebeurt dit toch wel? Hetzelfde EPDM kopen en gebruiken raden we aan, zo creëer je opnieuw een goede hechting.

Tips voor het onderhouden van EPDM

Hoewel EPDM dus weinig onderhoud nodig heeft, zijn er een paar dingen die je wel kunt doen zodat de dakbedekking lang mooi en goed blijft. Voer daarom de volgende taken jaarlijks uit, wat gelukkig niet al te veel tijd zal kosten:

  • Controleer het dakoppervlak op beschadigingen. Voer vervolgens eventuele reparaties uit, waarvoor je ook een expert kunt inschakelen.
  • Haal bladeren en andere vieze dingen van het dak af. Eventueel kun je dan ook nog het EPDM reinigen, gebruik hiervoor water en groene zeep. Vergeet niet het dak grondig af te spoelen.
  • Check de daktrimmen. Ze moeten nog goed vastzitten, anders moet je ze even fixen zodat de daktrimmen weer stevig op hun plek zitten.

Controleer de hemelwaterafvoeren en haal er bladeren en andere viezigheid uit.