Breng meer licht in jouw donkere keuken

Is jouw keuken vrij donker? Dan komt de ruimte waarschijnlijk niet optimaal tot z’n recht. Het oogt bijvoorbeeld een stuk kleiner en het mist die frisse look. Gelukkig zijn er diverse trucs om dit probleem op te lossen. Lees de onderstaande tips door en kijk wat je kunt toepassen in jouw eigen keuken.

Ga voor een lichte keukenwand

Zwarte en donkere keukens zijn helemaal hip de afgelopen jaren. Helaas werkt deze look niet voor iedere woning. Het kan erg massief en zwaar ogen. Bovendien reflecteren de donkere kleuren het natuurlijke daglicht niet. Een goede oplossing is om in ieder geval de keukenmuur een licht kleurtje te geven. Verf de wand achter het keukenblok wit of kies voor een zachte, natuurlijke tint. Je kunt ook kiezen voor lichte tegeltjes of een strakke spatwand. Wil je het écht goed aanpakken? Breng dan ook een lichte kleur aan op het plafond en ga voor een lichte vloer.

Laat een lichtstraat plaatsen

Wanneer zelfs een witte keuken met lichte wanden nog donker oogt, moet je het grootser aanpakken. Haal meer daglicht in huis door middel van grote ramen. Is jouw keuken geplaatst in een aanbouw met plat dak? Dan is een lichtstaat de perfecte oplossing. Een lichtstraat is een vlakke lichtkoepel die bestaat uit meerdere ruiten. Je kunt het zelfs in de vorm van een zadeldak laten plaatsen. Zo is de lichtopbrengst optimaal. Een rechthoekig daklicht is een compact alternatief als je minder ruimte hebt.

Dichte keuken? Plaats een glazen deur

In een open keuken is daglicht meestal geen probleem. Maar als jouw keuken in een gesloten ruimte staat, kom je voor uitdagingen te staan. Is er een normale binnendeur aanwezig? Vervang deze dan voor een glazen deur. Op deze manier pik je het natuurlijke licht van de aangrenzende ruimte mee.

Kies de juiste raamdecoratie

Denk goed na over de raamdecoratie in de keuken. Het moet natuurlijk onderhoudsvriendelijk zijn, maar ook zorgen voor optimale lichtinval. Kies raambekleding waarmee je privacy kunt creëren zonder daglicht te verliezen. Denk hierbij aan (semi) transparante stoffen en lichte kleuren.

Houd de vensterbanken vrij

Met alleen een groot raam en goede raamdecoratie ben je er nog niet. Veel mensen hebben de neiging om de vensterbank in de keuken helemaal vol te zetten. Bijvoorbeeld met planten, kookboeken of stapels servies. Voor de lichtinval is het beter om de vensterbank vrij te houden. Hoe minder schaduw er ontstaat, hoe lichter jouw keuken oogt.

Welke tips kun jij toepassen in je eigen keuken?

Gerelateerde artikelen