De authentieke en gezellige sfeer van landelijk wonen

Wilt u wonen in een gezellige en sfeervolle omgeving? De rustieke en landelijke stijl is op diverse wijzes te creëren. Dit begint al met de woning zelf. Woont u in een vrijstaande woning in cottage stijl, een herenhuis of in een woning in boerderijstijl? Dan heeft uw woning van nature al een landelijke uitstraling. Maar ook als u in een moderne woning woont, kunt u landelijk wonen door middel van een landelijk interieur, landelijke verlichting of een fraaie landelijke tuin.

Wat houdt landelijk wonen in?

Landelijk wonen komt het meest overeen met de rust, sfeer en stijl van het platteland. De klassieke Engelse cottage komt hierbij het meest in de buurt, van waar u uitkijkt op groene vlaktes. Een dergelijke woning is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Daarom is de rustieke stijl prima te creëren in en rondom nagenoeg iedere woning. Ook al woont u in een moderne woning, een rijtjeswoning of appartement, met de juiste meubels, accessoires en kleurstellingen waant u zich helemaal op het platteland. Met een landelijk interieur hoeft u niet in te boeten op de authentieke en gezellige sfeer van een landelijke lifestyle.

Het exterieur van een landelijke woning

Wilt u aan het exterieur van uw woning ook landelijke elementen aanbrengen? Dan zijn er enkele landelijke kenmerken die u kunt toepassen. De gevelstenen zijn het opvallendste element aan de woning. Kies hiervoor klassieke gevelstenen, zoals retrostenen. Boven de ramen en voordeur kan een streklaag een opvallend en gezellig element vormen. Zorg ook voor een grote entree met een grote houten voordeur, voorzien van zware, zwarte klinken. Ook kozijnen zullen het meest landelijk overkomen als ze in hout zijn uitgevoerd. Typisch aan een landelijk exterieur zijn sierluiken aan de ramen of ronde of ovale ramen (al dan niet met een kruis vorm hier die hier doorheen gemaakt is in hout). Een decoratieve en landelijke decoratie aan de buitenzijde van het huis zijn smeedijzeren gevelankers of lantaarns.

Gevellantaarns aan de inkom gaan hand in hand met een stijlvolle woning

Landelijk interieur

Waar moet een landelijk interieur aan voldoen? Belangrijk is om te letten op het gebruik van de juiste materialen en kleuren. Hout is een vast onderdeel van een landelijk interieur. Denkt u daarbij aan een houten vloer en landelijke meubels met hout erin verwerkt. Ook bepaalde stoffen kunnen als typisch landelijk gezien worden, zoals linnen en katoen. Deze stoffen kunnen verwerkt zijn in meubels, maar ook in aparte kussens of in de gordijnen. Betreffende de kleur wordt er in een landelijk interieur vaak voor wit taupe of grijswit als basiskleur gekozen. De kleuren die verder gekozen worden zijn vaak naturel-, pastel,- of aardkleuren. Voor meubels hoeft u niet direct voor nieuw te gaan. Met een leuk opgeschuurd tweedehands kastje of tafel waar u eventueel een white wash op aanbrengt, heeft u de landelijke sfeer al behoorlijk te pakken. Een chesterfield zetel past uiteraard ook uitstekend in dit type interieur. Dit geldt ook voor landelijke decoratie. Tegenwoordig vindt u voldoende accessoires met een landelijke uitstraling te koop. Kussens, mandjes en potten en vazen mag u rijkelijk in een landelijke woonkamer uitstallen. Deze accessoires geven juist de nodig gezelligheid. Overigens kan landelijk wonen goed gecombineerd worden met klassieke, moderne en vintage elementen.

Landelijke verlichting

Verlichting speelt een zeer belangrijke rol in het interieur. Niet alleen tijdens de donkere uren. Overdag bepaalt het design van uw verlichting de sfeer in uw huis. Onder landelijke verlichting vallen zeker de lantaarnlampen. Lantaarnlampen kunnen voorzien zijn van een lamp, maar ook van kaarsen. In de kaarsen zelf branden LED lampen voor een levensecht, gezellig en veilig kaarslicht. Lantaarnlampen kunnen aanschaft worden als hanglampen, wandlampen, maar ook als staande lamp op een kast of de grond. Wilt u de klassieke stijl meer laten overheersen, dan kunt u kiezen voor een kroonluchter als blikvanger in de woonkamer of hal. In de woonkamer zal een grote kruiklamp met mooie lampenkap een opvallende verschijning zijn en tevens zeer veel sfeer uitstralen. Materialen voor verlichting met een landelijke uitstraling zijn koper, geborsteld nikkel en brons. Heeft u geen ruimte voor lampen of wilt u geen armaturen in het zicht? Met inbouwspots creëert u toch gezellige en landelijk uitziende lichtpunten. U hoeft hierbij niet te kiezen voor standaard witte spots. Juist een zwarte of gouden inbouwspot geven uw landelijk interieur net dat beetje karakter. Qua vorm kan u kiezen voor vierkante of rechthoekige inbouwspots. Ook voor verlichting geldt dat u goed kunt combineren met klassieke, moderne en vintage lampen.

Een landelijke tuin

Heeft u ook een tuin bij uw woning? Dan kunt u landelijk wonen ook doortrekken naar uw tuin. Kenmerkend aan landelijke tuinen zijn een tuin die opgaat in het landschap, voorzien van veel privacy en met veel groen. Een fraai gazon mag in de landelijke tuin dan ook niet ontbreken. Als struiken worden vaak buxushagen of taxus gebruikt. Ze vormen tevens een goede erfafscheiding en ze zijn in stijlvolle vormen te knippen. Verder overheersen groene bomen en planten in een landelijke tuin. Zorg in de tuin voor ronde vormen. Bloemen- en planten borders moeten niet strak met rechte lijnen zijn, maar juist in een golvende lijn zijn aangelegd. Hierin passen vooral wilde bloemen en veldbloemen met veel kleuren. Bij landelijk wonen in de tuin hoort ook een overkapping, zodat u bij zowel regenachtig als warm weer buiten kunt zitten. Gebruik hiervoor het liefste hout, voor bijvoorbeeld een gezellige veranda of een prieel. Om het helemaal landelijk en natuurlijk te houden, laat u hiertegen klimplanten groeien. Een prieel kunt u overigens ook van een natuurlijke dakbedekking voorzien. Eventueel kunt u in de tuin nog landelijke accessoires plaatsen, zoals een oude boerenkar, een oude wijnton, een houten bankje of agrarische voorwerpen of werktuigen. Wanneer u hiertoe in staat bent, zal een vijver met een natuurlijk ogend watervalletje voor extra sfeer zorgen in een landelijke tuin. Vergeet ook niet de elementen ’s avonds in de kijker te stellen door middel van verlichting. Struikverlichting zorgt er voor dat u vanuit uw interieur ook kan genieten van uw tuin tijdens de donkere periodes van het jaar.

Kenmerkend aan een landelijke tuin is de combinatie van groen, hout en stenen

Gerelateerde artikelen