Tips voor de verlichting in de badkamer

Ga je de badkamer verbouwen? Dan is het slim om ook rekening te houden met de verlichting. Een verbouwing is namelijk de uitgelezen kans om de boel goed aan te pakken, zodat je er nog jaren plezier van hebt!

Praktisch en mooi: tegenwoordig is het allebei mogelijk!

Kijk eerst goed naar de huidige verlichting in je badkamer. Is deze al wat ouder? Dan is de verlichting waarschijnlijk vooral praktisch. Je kent waarschijnlijk wel de standaard-badkamer met aan het plafond een lichtbol. Deze bol is waterdicht en geeft helder licht, wat natuurlijk ideaal is in een badkamer.

In de laatste jaren is het uiterlijk van badkamer-verlichting steeds belangrijker geworden. Uiteraard moet het licht nog steeds lekker helder en praktisch zijn als je ‘s morgens je haar en make-up doet, maar dit betekent niet dat de verlichting verder niet mooi hoeft te zijn. Sowieso is het tegenwoordig echt een trend om je badkamer sierlijk in te richten!

Let er wel op dat niet alle soorten verlichtingen geschikt zijn om in de badkamer te plaatsen. De badkamer is natuurlijk een vochtige ruimte en niet alle lampen kunnen hier even goed tegen. Het is niet ideaal en soms zelfs gevaarlijk om lampen in je badkamer op te hangen die niet goed bestand zijn tegen vocht. Het kan namelijk gaan roesten en in sommige gevallen zorgen voor kortsluiting! Nu begrijp je dus ook waarom we in het verleden allemaal voor een waterdichte bolle verlichting zijn gegaan in de badkamer. Hiermee wist je namelijk zeker dat er geen vocht in zou kunnen komen.

Gelukkig kunnen we tegenwoordig veel soorten verlichting kopen die goed tegen vocht bestand zijn. Deze zien er vaak ook nog eens erg hip uit. Je kiest dus gewoon een lamp uit die bij jouw smaak en de rest van de badkamer past. Je kunt er eigenlijk alle kanten mee op!

Handig en energiezuinig: spots

Ben je vooral op zoek naar handige verlichting in je badkamer? Dan zijn inbouwspots de juiste keuze. Vooral als je een verlaagd plafond hebt, kun je tijdens de renovatie meteen LED-inbouwspots (laten) monteren. LED-inbouwspots hebben veel branduren en zijn daarnaast ook nog eens zuinig in gebruik. Dit scheelt op de lange termijn dus enorm qua energiekosten. Sluit eventueel een dimmer aan om de felheid van het licht te regelen. Zo kun je ‘s morgens fel licht gebruiken als je je haar en make-up doet. ‘s Avonds regel je in een handomdraai sfeerlicht als je lekker gaat relaxen in bad.

Donkerkleurige badkamers zijn momenteel echt een trend. Witte spots zijn daarom vaak niet zo’n goed idee als je wilt dat de verlichting netjes weggewerkt en een onderdeel van het geheel wordt. Zwarte inbouwspots zijn in dat geval een betere optie!

Bron afbeelding: Woonambiance.nl

Gerelateerde artikelen