De juiste lamp op de juiste plek

Een nieuw huis inrichten is geweldig. Zie het als een leeg doek voor een schilder; de basis is aanwezig, maar het is helemaal aan jou wat je ermee gaat doen. De manier waarop je meubels neerzet, materialen en kleuren kiest en de juiste accessoires plaatst zijn van grote invloed op de sfeer die een ruimte uiteindelijk zal krijgen. Vergeet in je plannen echter geen rekening te houden met verlichting. Niet alleen heb je deze nodig om ook als de zon onder is iets te kunnen zien, lampen spelen ook een hele grote rol als het gaat om de sfeer en functionaliteit in de verschillende ruimtes van je huis.

Welk soort lamp heb je nodig op welke plek?

Als je denkt aan het inrichten van een huis, denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan de kleuren die je op de muren wilt, het soort vloer dat je voorkeur heeft en aan hoe je al je meubels neer gaat zetten. Prima, het is handig om hier inderdaad als eerste mee aan de slag te gaan, en de verlichting pas later aan te pakken. Welk soort lamp je op welke plek nodig hebt, hangt namelijk sterk af van de functie van de specifieke plek.

Is iedere kamer eenmaal ingericht, al is het maar op papier, dan kun je aan de slag met goede verlichting. Neem hier even de tijd voor, en doe dit net zo nauwkeurig als de rest van de inrichting. Zeker wanneer je kiest voor vaste lampen is het tenslotte moeilijk om later nog veranderingen aan te brengen.

Op plekken waar je simpelweg goede verlichting nodig hebt, zoals op een gang of in een andere vooral functionele ruimte, kun je volstaan met een goede wandlamp die voldoende licht geeft om genoeg te kunnen zien. Andere ruimtes, zoals je woonkamer, vragen om verlichting die naast licht vooral ook sfeer geeft. In je slaapkamer wil je niet alleen een lamp om de ruimte te verlichten, maar waarschijnlijk ook een klein lampje naast je bed waar je makkelijk bij kunt als je hierin ligt. En in een werkkamer, wil je een goede bureaulamp zodat je altijd zicht hebt op wat je aan het doen bent.

De lamp mag er ook best goed uitzien

Ga je lampen uitzoeken voor je nieuwe huis, dan kijk je natuurlijk naar hun prestaties en mogelijkheden. De juiste verlichting op de juiste plek: heel belangrijk.

Vergeet echter niet dat ook de looks van de lamp zelf van belang zijn. De lampen die je kiest gaan tenslotte deel uitmaken van je interieur, en moeten hier dus wel goed bij passen. Je kunt het heel neutraal houden, en je verlichting bijvoorbeeld in de vorm van spots of strips zoveel mogelijk onzichtbaar maken. Maar kiezen voor een echte eyecatcher, die ook als hij uit staat echt iets doet voor je interieur, kan natuurlijk ook heel leuk zijn.

Gerelateerde artikelen