De Portugese Lauerier als groene haag in jouw tuin

Een mooie, groene haag voegt beschutting en kleur toe aan elke tuin. Het is niet alleen een aangenaam zicht, maar het biedt ook privacy en bescherming tegen de wind. Als je op zoek bent naar een groenblijvende haag die gemakkelijk te onderhouden is, dan is de Portugese laurier (Prunus lusitanica) een hele goede keuze.

De Portugese laurier is een groenblijvende plant uit de rozenfamilie. In de volksmond is deze soort ookwel bekend als Portugese kers, Portugese laurierkers, of Portugese laurierboom. De plant is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en kan uitgroeien tot een kleine boom van maximaal 10 meter hoog. De Portugese laurier is populair bij particulieren vanwege zijn dichte groeiwijze, compacte vorm en glanzend donkergroene bladeren.

Weinig onderhoud, veel plezier

De Portugese laurier is een uitstekende keuze als haagplant vanwege zijn compacte groei en kan goed tegen snoeien. De Portugese laurier is een relatief langzame groeier en kan daarom worden gesnoeid om de gewenste hoogte en vorm te bereiken. Als je de haag eenmaal hebt gevormd, is er weinig onderhoud nodig om deze gezond te houden. De plant heeft weinig last van ziektes en plagen, hoewel hij soms kan worden aangetast door bladluizen, spintmijten of schimmelziekten.

De bladeren van de Portugese laurier zijn donkergroen, leerachtig en glanzend. Ze hebben een ovale vorm met een scherpe punt en zijn ongeveer 5-10 cm lang. In het voorjaar verschijnen er kleine witte bloemen aan de plant, gevolgd door rode bessen in de herfst. De bessen zijn eetbaar, maar zijn vrij bitter. Wij raden aan ze niet te eten.

Als je de Portugese laurier als haagplant wilt gebruiken, is het belangrijk om de planten op de juiste afstand van elkaar te plaatsen. De afstand tussen de planten is afhankelijk van de gewenste hoogte en breedte van de haag. Over het algemeen wordt aanbevolen om de planten op een afstand van 40-60 cm van elkaar te plaatsen.

Voordelen van de Portugese Laurier

Een van de voordelen van de Portugese laurier als haagplant is de dichte groeiwijze. De plant vormt een compacte haag die een uitstekende privacy biedt en windbescherming biedt. Het is ook een goede keuze als je op zoek bent naar een haag die weinig onderhoud nodig heeft en er altijd goed uitziet.

Een ander voordeel van de Portugese laurier is dat hij het goed doet in de meeste grondsoorten. De plant groeit zoals veel planten het beste in goed doorlatende grond en heeft een voorkeur voor een lichtzure bodem.

Gerelateerde artikelen