De voordelen van zonnepanelen

Wie er de afgelopen jaren speciaal op heeft gelet kan het niet ontgaan zijn dat er steeds meer daken van woningen en panden zijn voorzien van zonnepanelen. Het biedt dan ook veel voordelen om zonnepanelen te kopen en deze op het dak van je huis te laten aanbrengen. Wat de meest essentiële voordelen van zonnepanelen zijn? Je leest het in dit artikel.

Goed voor het milieu

Als je de omvang van het milieuprobleem en de daaraan gekoppelde klimaatverandering in ogenschouw neemt, dan kun je eigenlijk niet ontkennen dat het grootste voordeel van zonnepanelen ‘m in het milieuaspect zit. Met zonnepanelen zet je immers zonne-energie om in elektriciteit. Hierbij gaat het om gratis energie die (overdag) eindeloos geleverd kan worden. Bij dit proces komen geen potentieel schadelijke stoffen zoals CO2 vrij. Wanneer je je elektriciteit van het net haalt is dat een heel ander verhaal. Zonnepanelen kopen zal helpen bij het beperken van het milieuprobleem. Bovendien zorg je ervoor dat de luchtkwaliteit in je directe woonomgeving wordt verbeterd.

Lagere energielasten

Vanaf het moment dat de door jou aangeschafte zonnepanelen zijn aangebracht zullen deze panelen voor jou elektriciteit opwekken. Deze elektriciteit kun je meteen gebruiken voor de apparaten die je op dat moment aan hebt staan. Dit houdt in dat je fors minder aan je energieleverancier hoeft te betalen, vooral als je ervoor zorgt dat je met name overdag veel stroom gebruikt en ’s nachts juist zo min mogelijk.

Investering met in potentie hoog rendement

Voortbordurend op het vorige voordeel: het aanschaffen van zonnepanelen zou je eigenlijk zelfs moeten zien als een investering. Met zonnepanelen in bezit zijn je energielasten namelijk een stuk lager. Bovendien lever je stroom die je zelf opwekt en niet meteen zelf gebruikt terug aan het elektriciteitsnet. Daar krijg je een vergoeding voor.

Moderne zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee, met een beetje geluk zelfs nog langer. Hoe lang de terugverdientijd van je investering is hangt van een aantal factoren af, maar dat dit veel korter is dan 25 jaar, dat staat wel vast. Je kunt door bijvoorbeeld een installateur van zonnepanelen vooraf een betrouwbare berekening laten doen. Daarmee weet je hoelang de terugverdientijd ongeveer zal bedragen en hoeveel je aan de investering in zonnepanelen kunt gaan verdienen.

Je woning is meer waard

Investeren in zonnepanelen is ook de moeite waard omdat je woning er als geheel meer waard door wordt. Zeker als je je huis verkoopt terwijl de zonnepanelen en de omvormer nog relatief nieuw zijn kan dat een serieus verschil in je vraagprijs betekenen.

Weinig onderhoud

Het laatste voordeel van zonnepanelen dat we hier willen benoemen, is dat de kans dat je veel tijd kwijt zult zijn aan het onderhouden van zonnepanelen nihil is. Doorgaans kunnen zonnepanelen namelijk wel tegen een stootje, of alleszins tegen zaken als regen, sneeuw, ijzel, wind en natuurlijk afval. Ze gaan dus bepaald niet snel kapot. Bovendien spoelt eventueel vuil en afval er bijna altijd vanzelf weer af bij de eerstvolgende regenbui of windvlaag. Het is dan ook voldoende als je je zonnepanelen eens in de paar jaar laat schoonmaken.

Gerelateerde artikelen