Drempelhulp: wat is dat?

Drempels kom je overal tegen, of je nu een woning, winkel of kantoor betreedt. Voor sommigen is zo’n drempel echt een obstakel, bijvoorbeeld als je met een rollator of rolstoel bent. Om in dergelijke gevallen toch toegang tot het gebouw te krijgen, is daar een oplossing voor bedacht: een drempelhulp. Deze drempelhulp is een soort oprit die je tegen de drempel aan legt. Op deze manier loopt de drempel geleidelijk af, waardoor je hier moeiteloos met een rollator of rolstoel overheen kunt rijden. Zijn er binnenshuis drempels en is het niet mogelijk om deze te verwijderen? Dan is het ook mogelijk om aan beide kanten drempelhulpen te plaatsen.

Hoeveel kost een drempelhulp?

Een drempelhulp verschilt erg qua prijs. Het prijskaartje hangt onder meer af van de uitvoering en het materiaal. Eenvoudige drempelhulpen die niet verstelbaar zijn en bestaan uit kunststof zijn al verkrijgbaar vanaf € 50. Wil je een betere uitvoering met verstelbare opties en een langere oprit? Dan liggen de prijzen vaak tussen de € 100 en € 200. Voor een inklapbare drempelhulp (eentje die je kunt opklappen en overal mee naartoe kunt nemen) betaal je vaak zo’n € 300. Aangezien een drempelhulp meestal uit medische noodzaak wordt gebruikt, krijg je de kosten soms vergoed door de gemeente of de zorgverzekering. Ga je dus een drempelhulp kopen, informeer dan of dit in jouw geval ook geldt!

Verschillende soorten drempelhulp

Tenslotte bespreken we hieronder de verschillende soorten drempelhulpen. Ook benoemen we kort wat de voor en nadelen zijn van ieder soort.

Inklapbare drempelhulp

De inklapbare drempelhulp is het meest luxueuze type. Het grootste voordeel van dit type is dat je hem dus kunt inklappen. Je hoeft hem niet constant te laten liggen als dit niet nodig is. Daarnaast kun je een inklapbare drempelhulp natuurlijk ook makkelijk meenemen. Als je bijvoorbeeld ergens naartoe gaat waar het minder goed toegankelijk is, dan komt zo’n inklapbare drempelhulp goed van pas. De meeste inklapbare modellen worden gemaakt van hoogwaardig aluminium, zodat het niet zwaar is om mee te nemen.

Drempelplaat

Een drempelplaat leg je op de drempel en het is geschikt voor zowel rolstoelen als rollators. Maar steekwagens en karren zijn dankzij een drempelplaat ook makkelijker over de drempel te duwen. Ook de drempelplaat is vaak gemaakt van aluminium, zodat hij licht qua gewicht is en eenvoudig te (ver)plaatsen is. Qua prijs is de drempelplaat ongeveer voor de helft goedkoper dan de inklapbare versie.

Eenvoudige drempelplaat

De eenvoudigste drempelhulp is niet gemaakt van aluminium, maar van kunststof of rubber. Deze is in allerlei hoogtes te verkrijgen. Meet daarom altijd goed de hoogte van de drempels in de woning op, zodat je gericht op zoek kunt naar een geschikte drempelhulp in jouw situatie!

Gerelateerde artikelen