Ontdek de industriële binnendeur!

Het ontwerp van een deur heeft veel invloed op de uitstraling van het interieur. Een industriële binnendeur is bijvoorbeeld de laatste jaren steeds populairder aan het worden. Ben jij je ook aan het oriënteren op een nieuwe binnendeur? Lees dan snel verder, want hieronder bespreken we een aantal zaken waar je op dient te letten als je een binnendeur aanschaft.

Wat zijn industriële deuren?

Industriële deuren herken je aan een strakke vormgeving, zonder poespas. Het is dus erg minimalistisch qua look. Daarnaast geeft het een ruimtelijke uitstraling, net zoals een fabrieksgebouw ook vaak ruimtelijk oogt.

Om aan de ruimtelijke uitstraling te voldoen, zijn de meeste industriële deuren grotendeels gemaakt van glas. Om dat glas zit een slank profiel, zowel aan de horizontale als de verticale kant. Het profiel heeft meestal een zwarte kleur. Industriële binnendeuren zijn in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar. Denk maar bijvoorbeeld aan een draaideur of schuifdeur.

Stompe deur of opdekdeur?

Als je een nieuwe binnendeur kiest, dan moet je je afvragen of je een stompe deur of opdekdeur wilt. Hieronder leggen we uit wat het verschil is.

Het grootste verschil is dat een stompe deur helemaal in het kozijn valt. Je ziet dus altijd een open gleuf tussen de deur en het kozijn. Een opdekdeur valt niet in, maar op het kozijn. Zoals de naam al zegt, is de opdekdeur voorzien van een zogeheten opdek-rand. De gleuf tussen de deur en het kozijn wordt afgedekt en is dus niet zichtbaar. In het algemeen heeft men een voorkeur voor de opdekdeur, want het lelijke gedeelte van het kozijn wordt hier dus ook afgedekt. Een opdek-deur is trouwens alleen als binnendeur te gebruiken, terwijl een stompe deur ook als buitendeur kan fungeren. De opdek-rand van een opdekdeur is namelijk gevoelig voor inbraak en is dus niet erg veilig.

Waar wordt een industriële binnendeur van gemaakt?

Heb je een industrieel interieur en wil je daar een moderne binnendeur bij? Kies dan voor een deur van glas en staal. Dit soort stalen opdekdeuren zijn erg trendy op dit moment en passen trouwens niet alleen maar bij een modern interieur. Door de minimalistische look past het ook bij andere interieur-stijlen zoals een Scandinavisch interieur.

Glas en staal zijn dus de belangrijkste materialen voor een industriële binnendeur. Als alternatief kun je ook voor een aluminium deur gaan. Het voordeel van aluminium is dat het goedkoop en licht qua gewicht is. Helaas isoleert aluminium wel minder goed dan staal of metaal, dus houd daar rekening mee.

Houten deuren zijn ook een optie. Als je zelf een industriële deur wil maken, dan is hout een makkelijk materiaal om zelf te bewerken. Kies bijvoorbeeld voor een massief houten deur of kies voor een combinatie van hout en glas. Hout is alleen wel een materiaal dat meer bij een klassiek interieur past, dus let bij het ontwerp erop dat het de industriële uitstraling niet verliest. Hout kun je natuurlijk wel verven, dus als je de profielen van een deur bijvoorbeeld zwart verft, dan geeft dit de deur alsnog een industriële look.

Meer weten over de mogelijkheden van stalen deuren? Bezoek dan de website van Blecks.

Gerelateerde artikelen