Een haard is ook gezellig voor zwoele zomeravonden

Een kachel waarin een echt vuurtje brandt is het symbool van gezelligheid. Op koude dagen is het heerlijk een blokje hout op het vuur te gooien en naar het schitterende vlammenspel te kijken. Zo’n haard brengt je kamer in no-time naar een aangename temperatuur, maar wist je dat je ook op zwoele zomeravonden van een haard kunt genieten? Een haard brengt namelijk meer naar je woonkamer dan alleen warmte. Hij straalt voornamelijk gezelligheid uit, ook wanneer hij niet brandt. Een tuinhaard is een onmisbaar onderdeel van een knusse avond in de tuin, en een elektrische haard kan een prachtig vlammenspel geven zonder dat daar warmte bij vrijkomt.

Een haard in de tuin

In de zomer kun je in de avond heerlijk lang genieten van je tuin. De zon blijft lang op, en wanneer die onder begint te gaan kun je je tuinhaard aansteken. Dat brengt niet alleen een knusse sfeer en de mogelijkheid zelf marshmallows te roosteren, maar ook dat beetje warmte dat je mist wanneer de zon er niet is. Wist je dat je een tuinhaard ook kunt combineren met een grill, of zelfs een pizza-oven? Dat maakt buiten eten extra bijzonder. Een tuinhaard geeft je de mogelijkheid urenlang met vrienden en familie van het buitenleven te genieten.

Elektrische haarden

Een elektrische haard produceert geen echt vuur, maar een simulatie daarvan. Dat betekent niet dat je van een elektrische haard minder geniet: het gesimuleerde vuur lijkt namelijk net echt. De warmte die zo’n kachel geeft is vaak niet voldoende om een volledig huis of een grote ruimte mee te verwarmen; daarvoor ligt het rendement te laag. Als sfeerverhoger is een elektrische haard echter bijzonder geschikt. Er zijn veel verschillende soorten elektrische haarden beschikbaar, zoals inbouwhaarden of vrijstaande haarden. Ze zijn ook nog eens bijzonder milieuvriendelijk, omdat er niets uitgestoten wordt.

Het gemak van een pelletkachel

Heb je toch liever een echte vlam in huis? Dan kies je voor een pelletkachel. Pelletkachels onderscheiden zich door het gebruiksgemak waar ze bekend om staan. In plaats van blokken hout stook je een pelletkachel met houtpellets. Die worden automatisch via een wormwiel naar de brandkamer gebracht. Een pelletkachel beschikt over een bedieningspaneel, waardoor de temperatuur en ventilatorsnelheid van de kachel gemakkelijk in te stellen zijn. Met een druk op de knop zet je hem aan. Het mooie aan zo’n pelletkachel is dat die de brandstof en zuurstof continu zelf regelt en daardoor de uitstoot laag houdt, en het rendement juist hoog.

Een haard onderhouden

Welke haard of kachel je ook kiest, je moet hem goed onderhouden om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. Het kan zijn dat verschillende kachel onderdelen na verloop van tijd onderhoud nodig hebben. Schakel daarvoor altijd een professionele monteur in. Vaak kan dat bij de kachelspeciaalzaak waar je de haard hebt aangeschaft. Op die manier ben je er meteen van verzekerd dat je kachel of haard het juiste onderhoud krijgt.

Gerelateerde artikelen