Heb jij altijd een muziekje aan in huis?

Kun jij goed tegen stilte? Het zal je verbazen hoeveel mensen hier ‘nee’ op antwoorden, alhoewel er ook heel wat mensen zijn die stilte om hen heen juist erg kunnen waarderen. Sommige mensen vinden het saai, of juist confronterend, als zij zich in een heel stille ruimte bevinden. Anderen komen er juist door tot rust, en hebben er op bepaalde momenten van de dag juist behoefte aan om even niks te horen. Hoe zit dat bij jou?

Alleen als je onderweg bent

Er is één plek waar bijna iedereen er de voorkeur aan geeft om een muziekje om zich heen te hebben: in de auto. Typisch eigenlijk, hoe dat zo’n gewoonte is. Zodra we de auto instappen gaat de radio of de persoonlijke playlist aan. Doet deze het eens een keertje niet, dan voelt dat raar en onnatuurlijk. Waarschijnlijk is het grotendeels een kwestie van gewenning, en zijn we de radio in de auto zo intensief gaan gebruiken omdat deze er nu eenmaal altijd in zit. Of houd jij ervan om juist op zo’n moment waarop je even helemaal alleen bent, in je eigen ‘bubbel’, je eigen muziek lekker hard te spelen? Want dat is ook een voordeel van de auto, zeker als je er zonder anderen in zit: je kunt ongegeneerd meebrullen met je favoriete muziek, zonder dat je daar iemand mee lastig valt.

Het grappige is dat veel mensen die in de auto naar de radio luisteren, dat thuis helemaal niet doen. Om die reden staan de meest populaire radioshows ook precies geprogrammeerd rondom de tijden waarop veel mensen dagelijks in de auto zitten. Naar je werk, je vaste programma aan; het is een gewoonte waar je snel aan gehecht bent.

Goed geluid in je huis

Waar de radio in de auto bij de meeste mensen wel aan staat, is dat in huis heel anders. Hier is een veel duidelijkere scheiding te zien tussen mensen die wél altijd geluid en muziek om zich heen willen hebben, en zij die het liever stil hebben.

Wat wel duidelijk is dat mensen die van muziek houden, dat doorgaans alleen kunnen waarderen als de kwaliteit van de boxen waarop deze wordt afgespeeld in orde is. Niets is vervelender dan mooie muziek die vervormd wordt afgespeeld of een ruis bevat. Zie je goede Sonos boxen in een woning staan, dan weet je direct dat de bewoners ervan houden om geluid om zich heen te hebben. Maar ook draagbare boxjes van bijvoorbeeld JBL zijn een teken aan de wand dat je hier met muziekliefhebbers te maken hebt, die hun favoriete muziek bovendien ook nog eens graag met zich meenemen als ze ergens heen gaan. Zeker bij de jeugd zijn deze draagbare boxjes erg populair!

Gerelateerde artikelen