Hoe bepaal je de kwaliteit van potgrond?

Wist je dat de kwaliteit van de potgrond die je gebruikt van grote invloed is op hoe de planten of bloemen in kwestie groeien? Veel mensen proberen geld te besparen door de goedkoopste optie te kiezen, of erger: door standaard aarde uit de natuur te gebruiken. Het is wellicht goedkoop, maar zeker niet de beste optie voor jouw geliefde planten en bloemen.

Waaraan herken je goede potgrond?

Het belangrijkste om te weten is dat er veel verschillende soorten potgrond bestaan. Elk type potgrond heeft een andere verhouding mineralen, en kan gebruikt worden voor specifieke planten (oftewel planten met een bepaalde behoefte). In principe is het dus slim om eerst te kijken voor welk type plant je potgrond nodig hebt, want wat ‘goede potgrond’ is hangt dus af van waar je het voor wilt gebruiken. Bij vrijwel alle merken staat duidelijk op de verpakking waar je dit type grond voor kunt gebruiken, handig!

Los van de verschillende typen tuinaarde is het ook belangrijk te letten op de structuur ervan. Goede potgrond heeft namelijk een vrij grove structuur, en is dus geen zand. Zand is erg licht, glijdt weg tussen je vingers, en is veel losser dan aarde. Deze grove structuur houdt water en lucht beter vast, wat goed is voor je planten. Als je zand zou gebruiken dan zakt dit er simpelweg doorheen, en moet je constant extra water geven. Potgrond (tuinaarde) is bovendien veel donkerder van kleur dan zand, het is bijna zwart. Dit komt doordat er compost in verwerkt zit. Hoe donkerder de kleur, hoe meer compost erin zit, en dus hoe meer voeding voor je plant. Dit is ook meteen de reden dat je van goede potgrond geen vieze vingers krijgt, want compost geeft niet zoveel af.

De prijs van kwalitatief goede potgrond

Het spreekt voor zich dat je meer betaalt voor kwalitatief goede potgrond dan van varianten met een mindere kwaliteit. Tuinaarde kopen kan daarom een dure aangelegenheid zijn, zeker als je er veel van nodig hebt. Lastig, want als je voor de goedkope variant gaat dan groeien je planten en bloemen gegarandeerd minder goed, waardoor je uiteindelijk nieuwe moet kopen. Het loont dus de moeite om wat meer uit te geven voor een kwalitatief goede variant, en er zo voor te zorgen dat alles beter (en sneller!) groeit. Wil je tuinaarde kopen voor een specifiek type plant? Dan kun je natuurlijk altijd in een tuincentrum advies vragen aan een verkoopmedewerker. Deze kan je bovendien precies vertellen hoe vaak je de plant water moet geven, hoe vaak je hem moet verpotten en of deze plant naast de compost nog extra voeding nodig heeft. Met al deze tips kweek je vanzelf groene vingers, en op een gegeven moment weet je dit soort dingen allemaal zelf!

Gerelateerde artikelen