Cv-ketel onderhouden: hoe zit dat?

De cv-ketel werkt dag en nacht hard om ervoor te zorgen dat jouw huis een comfortabele leeftemperatuur heeft. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je altijd warm water uit de kraan krijgt. Maar al dat harde werken betekent wel dat de cv-ketel af en toe onderhouden moet worden. Vraag jij je af hoevaak zo’n controle nou nodig is? Dat lees je allemaal hier!

Hoevaak moet een cv-ketel gecontroleerd worden?

De meeste cv-onderhoudsbedrijven zullen je vertellen dat je minimaal eens in de twee jaar de cv-ketel moet laten controleren en onderhouden. Maar eigenlijk is het nog beter om dit ieder jaar te laten doen, zodat je eventuele problemen voor bent (die uiteindelijk weer veel geld kunnen kosten). Als het financieel mogelijk is, zou het dus ideaal zijn om ieder jaar je cv-ketel te laten inspecteren.

Is het wettelijk verplicht om de cv-ketel te laten controleren?

Het is niet wettelijk verplicht om de cv-ketel te laten nakijken. Wel zijn er een aantal belangrijke redenen waarom je dit toch ieder jaar (of om de twee jaar) moet laten doen.

Waar wordt er jaarlijks op gecontroleerd? En wat gaat er meestal kapot?

Als de cv-ketel regelmatig wordt gecontroleerd, dan voorkom je een hoop ellende. Slijtage ben je dan voor en daarnaast zorgt de monteur er ook voor dat onderdelen tijdig vervangen worden, voordat ze kapot gaan en voor grote problemen zorgen. Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt dus zeker ook voor je cv-ketel!

De eerste twee levensjaren van je cv-ketel zouden zonder storingen moeten zijn. Pas na die eerste twee jaar is het nodig om de cv-monteur langs te laten komen voor controle en eventueel onderhoud.

Na drie tot vier jaar raakt de warmtewisselaar soms zodanig vervuild dat deze verschoond moet worden. Ook de branderpakking kan na deze periode uitgehard of uitgebrand raken. Verder kunnen de isolatieplaten ook beschadigd raken na een aantal jaar. Dit is zeer gevaarlijk en kan voor brand zorgen, dus is het heel belangrijk dat deze tijdig vervangen worden!

Na vijf tot zes jaar komen er vaak problemen in de automatische ontluchter. Deze moet dan vervangen worden. Ook kunnen bepaalde onderdelen inmiddels gaan roesten, wat uiteindelijk lekkage kan veroorzaken. Zorg bij vervangen in ieder geval voor kwalitatieve onderdelen van bijvoorbeeld Pentec.

Na zeven tot acht jaar raakt de luchtdrukschakelaar en/of de ventilator zodanig vervuild dat deze verschoond, gerepareerd of zelfs vervangen moet worden. Ook komt het voor dat de expansievat defect raakt, wat in waterschade kan resulteren. De cv-monteur zal hier extra alert op zijn tijdens de check-up.

Na negen tot twaalf jaar moet er extra aandacht besteed worden aan zichtbare rookgasafvoer. Ook condenslekkage, lekkage bij de lip-ringen en elektronische storingen komen in deze levensfase vaker voor.

Na ongeveer twaalf tot vijftien jaar wordt het tijd om de cv-ketel te vervangen, want dan zijn we aan het einde gekomen van de gemiddelde levensduur. Ga je de cv-ketel vervangen? Kies dan voor een hr-ketel, want deze leveren een hoger rendement en zijn daardoor ook zuiniger in gebruik. Dit resulteert uiteindelijk in een lagere energierekening en dat is natuurlijk een groot pluspunt!

Gerelateerde artikelen